Tror på opprør langs hele kysten

Flere tror fakkeltoget mot Røkke-eide Norway Seafoods i Mehamn lørdag, blir starten på et opprør langs hele kysten.

Demonstrasjon i Mehamn

200 mennesker gikk i fakkeltog i Mehamn lørdag, i protest mot nedleggingsplanene for flere fiskebruk.

Foto: Solveig Kåberg

Rundt 200 mennesker samlet seg i Mehamn lørdag for å protestere nedleggelser av fiskebruk langs kysten.

Tidligere i år ble det kjent at Kjell Inge Røkkes fiskeriselskap, Norway Seafoods, nok en gang har planer om å legge ned driften ved en rekke anlegg, både i Finnmark og Nordland.

Bredt folkeopprør

Demonstrasjon mot Norway Seafoods

Fakkeltoget startet utenfor Norway Seafoods nedleggingstruede fiskebruk i Mehamn.

Foto: Solveig Kåberg

Mehamn er et av fiskeværene som kan miste sitt anlegg, og det samlet folk fra hele Nordkinn til protest. Men nå ser det ut til at aksjonen kan bli starten på et bredt, folkelig opprør i Finnmark.

– Vi har fått henvendelser i forkant der mange har støttet oss. Det er kommet et ønske om at vi skal slå sammen kreftene og lage et folkelig opprør mot myndighetenes sentralisering og ran av fiskerettigheter i Finnmark, sier Trond Einar Olaussen.

Planleggingsmøte

Olaussen var leder for arrangementet i Mehamn i helga. Han forteller at han er kontaktet fra hele Finnmark, fra folk som vil samle seg i protest, både mot Kjell Inge Røkkes fiskeriselskap og mot staten.

Nå planlegger man et møte for å koordinere det videre arbeidet.

– Det vi har tatt initiativ til er en grasrotbevegelse, der folket sier at nå er nok nok. Vi kommer til å bidra til å skape et slikt engasjement rundt omkring i Finnmark, sier Olaussen.

Støtte fra Hammerfest

Også i Hammerfest er Norway Seafoods sitt filetanlegg truet av nedlegging. Og ordfører Alf E. Jakobsen håper mange i byen vil være med i bevegelsen som denne helga fikk sitt startskudd i Mehamn.

– Jeg støtter aksjonen og håper at den blir starten på noe som hele Finnmarks befolkning er med og støtter opp rundt. Jeg håper vi kan få en massiv mobilisering i Finnmark, sier Jakobsen, som også håper på støtte fra Nordland.

Ingen svar fra selskapet

Administrerende direktør i Norway Seafoods, Thomas Farstad, har ikke svart på NRKs henvendelser i helga.

Men tidligere har selskapet uttalt at de ikke ønsker å kommentere nedleggingsplanene, fordi de ikke har tatt noen endelig avgjørelse i saken.