Hopp til innhold

– Boikott av norsk fisk er ikke heldig

Russerne har gjort alvor av truslene om boikott av norsk fisk. Verken mattilsynet eller sjømatrådet tror andre land vil følge etter.

Ovnsbakt torsk med limesaus

Norsk torsk er en av fiskeslagene Russland nå boikotter.

Foto: Colourbox

– Det er absolutt ikke heldig å bli møtt av slike restriksjoner fra Russland, sier Egil Ove Sundheim, direktør for markedsinformasjon i Norges sjømatråd til NRK.

Ved inngangen av det nye året innførte Russland boikott av norsk fisk. Dette rammer eksporten av hvitfisk (torsk, sei og lignende) og såkalt pelagisk fisk, for eksempel sild, makrell, lodde og brisling.

Årsaken er blant annet at russiske myndigheter mener norsk sjømatproduksjon ikke har gode nok rutiner når det kommer til hygiene.

Uenighet med Russland hadde i juni 2013 kostet norsk sjømateksport 30 millioner kroner.

– Enkelte i pelagisk sektor har store kvanta som nå går bort, sier Bjørn Røthe Knudsen i Mattilsynet.

Verken Knudsen eller Sundheim frykter at flere nasjoner tar etter våre naboer i øst.

– Norge vært gjenstand for regelmessige sanksjoner av denne typen fra Russland siden 2006. Hittil har vi ikke erfart at andre markeder følger etter, sier Knudsen i Mattilsynet.

– Norsk sjømat er ikke i særstilling i møte med slike spesielle krav russerne. Det gjelder blant annet også svinekjøtt fra Danmark, fisk fra Kina og Vietnam, og kylling fra USA. Jeg tror ikke effekten vil ha en langvarig og stor betydning, sier Egil Ove Sundheim i sjømatrådet.