Utenriksminister Espen Barth Eide besøkte i dag Grieg Seafoods kontorer i Alta.
– Det var et bra møte. Vi fikk informert utenriksministeren om status på markedet i Russland, sier Regiondirektør Grieg Seafood Finnmark AS, Håkon Volden.
Han forteller at utenriksministeren skal ta det med videre når han møter den russiske utenriksministeren i morgen.
– Vi har gått glipp av cirka 30 millioner kroner i rent overskudd. Det har stor betydning for oss, sier han til NRK.
Stort marked i Russland
Fra slutten av august i fjor inndro russiske myndigheter tillatelsen til Grieg Seafood til å selge laks til Russland.
Årsaken skal være at russiske laboratorietester har påvist funn av bly i fiskekjøttet, skrev det russiske mattilsynet på sine nettsider.
Grieg Seafood Finnmark driver det nordligste fiskeoppdrettsanlegget i verden, og drar nytte av landets korteste eksportrute til Russland – inkludert storbyene Moskva og St. Petersburg.
Nesten all deres norske produksjon blir eksportert, og deres viktigste markeder i dag er EU, Russland, Japan, Kina i tillegg til Ukraina, Taiwan og Korea.
– Det er 50 prosent av vårt marked og er kjempeviktig for oss. Det er kort vei og liten fraktavstand, sier Volden.
Han håper nå at utenriksministerens samtaler med russiske myndigheter kan bidra til å skape løsninger for oppdrettsfirmaet.
- Les også: Russland åpner for Grieg Seafood
Støtter oppdrettsselskapet
Utenriksminister Espen Barth Eide sier at han slutter seg til appellen fra ledelsen i Grieg Seafoods.
– Vi har hatt en runde på forholdet til Russland og behovet for god kontakt med mattilsynet i Russland og Norge og adgangen til laks fra Grieg Seafoods.
Han sier han støtter opp om et bedre samarbeid.
– Vi har en fin anledning til å diskutere dette med russerne i morgen og på onsdag. Vi bruker disse anledningene til å ha god kontakt med forvaltningen som for eksempel myndighetene også.
Han vil ikke spekulere i motivene for utestengingen av Grieg Seafoods fra det russiske markedet.
– Men det er grunn til å si at vi kan stå oss på å ha rutiner og ordninger som er forent mellom statene og mattilsynet slik at vi slår ned på det som er feil, med bakgrunn i faglige kriterier, sier Eide.