Hopp til innhold

Tre ambulansefly satt på bakken etter teknisk feil

Tre av de ti nye B250-ambulanseflyene til Babcock har fått teknisk feil og er satt på bakken.

Beech B250. Babcock sitt fly.

De nye ambulanseflyene opereres av Babcock Scandinavian AirAmbulance AS.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Flyselskapet opplyser fredag at en teknisk feil på et standby-system i tre av de ti nye B250-flyene skaper problemer.

– Fabrikken tar dette på største alvor, og har sendt eksperter fra USA og Tyskland til Norge for å finne feilen, sier Hans Skog-Andersen, som er sjef for flyoperasjonene i Babcock.

– Tar dette på største alvor

Babcock opplyser at feilen er oppdaget i et system som skal sørge for at pilotene skal kunne lande flyene selv om det skulle oppstå et totalt strømbrudd om bord.

– Fabrikken tar dette på største alvor, og har sendt eksperter fra USA og Tyskland til Norge for å finne feilen. Risikoen for totalt strømbrudd i et fly er tilnærmet lik null, og selv om det skulle oppstå en feil på backupsystemet under strømbrudd, vil det fungere igjen ved restart i luften. Fabrikken mener derfor at flyene fortsatt er trygge å bruke. Likevel har vi av sikkerhetsmessige hensyn valgt en mer restriktiv linje enn fabrikken, og har satt de tre aktuelle flyene på bakken til fabrikken har løst problemet. Vi har nå fullt fokus på å ivareta beredskapen i tiden det tar for fabrikken å få rettet feilen.

To av flyene det gjelder står på Gardermoen og det tredje i Brønnøysund.

– Vi har nå fullt fokus på å ivareta beredskapen i tiden det tar for fabrikken å få rettet feilen, sier Skog-Andersen.

Kravene i kontrakten med Luftambulansetjenesten tilsier at det skal være åtte ambulansefly for kortbane på beredskap på dag og sju på kveld og natt, pluss et jetfly for langbane dag og natt.

Babcock henter derfor et B250-fly fra Sverige til Gardermoen og flytter litt på de øvrige flyene slik at beredskapen ved alle baser dekkes opp.