Hopp til innhold

To ministre reiser til Svalbard søndag

Energiminister Terje Søviknes og svalbardminister Per-Willy Amundsen kommer til Longyearbyen. Lokalsamfunnet forventer nå økonomisk drahjelp fra regjeringen.

Skred på Svalbard

SKAL SE PÅ KONSEKVENSENE: To ministere besøker søndag Longyearbyen for å få en orientering om hva som har skjedd, og hvordan det påvirker lokalsamfunnet.

Foto: Truls Thorsen

Arild Olsen

VIL HA DRAHJELP: Lokalstyreleder Arild Olsen.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Olje- og energiminister Terje Søviknes og justis- og svalbardminister Per-Willy Amundsen (begge Frp) har meldt sin ankomst. De skal bli orientert om skredhendelsene det siste året, og konsekvensene.

Lokalstyreleder Arild Olsen mener det er viktig å få vist frem hvordan befolkningen har det. Det handler også om penger.

– Det er ekstremt krevende for den enkelte innbygger å leve i dette området nå. Det er klart, man tar med seg inntrykkene videre og gjør en jobb for å få på plass bevilgninger for å kunne gjøre de rette tiltakene hurtig og effektivt

– Det er åpenbart at dette blir en krevende øvelse for alle sammen, og det vil også bli krevende økonomisk. Så vi forutsetter at vi får den drahjelpen vi skal ha fra storsamfunnet, sier han.

Sysselmannen – Positivt

Per-Willy Trudvang Amundsen (Frp) overtar som justis- og beredskapsminister etter Anders Anundsen (Frp).

ORIENTERES: Svalbardminister Per Willy Amundsen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Opp mot 70 personer i Longyearbyen må finne nytt sted å bo etter snøskredet som tirsdag ødela to leilighetsbygg, samt skredulykka i desember 2015 som krevde to menneskeliv.

Sysselmann Kjerstin Askholt ser frem til ministerbesøket:

– Jeg synes det er veldig positivt at de kommer, for å høre og få innspill fra ulike aktører her og befolkningen. Og så håper vi at de tar med seg inntrykkene tilbake i det arbeidet de skal gjøre fremover, sier hun.

Skredsikring

Terje Søviknes

ORIENTERES: Energiminister Terje Søviknes.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Nå anbefaler sysselmann Kjerstin Askholt at 13 leiligheter i den øverste husrekka under fjellet Sukkertoppen, der skredet kom fra, fraflyttes permanent.

– Vi har hatt to alvorlige hendelser som har vært utenom det vanlige i løpet av et års tid. Det er ekstraordinært, og det viser at vi i tillegg til skredvarslingssystemet ønsker å forsterke dette med ytterligere tiltak, sier Askholt.

Isteden skal husene fungere som en midlertidig skredsikring.

– Inntil mer permanente tiltak kommer på plass har vi fått et råd fra NVE om at dette kan gjøre det tryggere.

– Formidabel jobb

NVE støtter Sysselmannens anbefaling, det samme gjør Arild Olsen. Han betviler ikke at det blir krevende å finne husrom til mellom 60 og 70 personer.

– Det blir en formidabel jobb. Nå må vi bare sette oss ned umiddelbart, for jobben begynner nå. Så får vi se hvordan vi skal løse dette. Det blir krevende, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark