Hopp til innhold

Nå er valpene etter denne finnmarksløpsromansen født

To måneder etter Finnmarksløpet, kom resultatet av tidenes dårligst timede tyvparing til verden.

valpebilder

Lusa og Johann lot seg ikke distrahere av at de hadde et hundeløp å fullføre. Nå har Lusa fått fire «finnmarksløpsvalper»

Foto: Nina Skramstad

– Jeg hadde nok det kåteste spannet i hele Finnmarksløpet, ler hundekjører Nina Skramstad.

Midt i Pasvikdalen, på vei mellom sjekkpunktene Kirkenes og Neiden 2 på Finnmarksløpet, måtte hun nemlig stå bak på sleden i en time og vente på at to svært amorøse hunder skulle avslutte elskovsakten.

Tyvparingen skjedde da Skramstad snudde ryggen til et øyeblikk for å bytte potesokk på en av de andre hundene, da paringen plutselig var et faktum.

Tispa tok initiativ

– Det var tispa, Lusa, som faktisk tok initiativet. Mens jeg snudde ryggen til, klarte hun å dra spannet rundt og ta seg bort til Johann, sier Nina.

For 12 dager siden fødte Lusa fire valper, to tisper og to hanner. Hannene skal Nina beholde selv, mens tispene flytter til Svalbard og Oslo.

valper2

Lusa har fått to tisper og to hannvalper.

Foto: Nina Skramstad

Selv om det ikke var noen planlagt kombinasjon, var det ikke aktuelt å avbryte svangerskapet. Til tross for den uplanlagte stoppen i sporet, kom Nina Skramstad inn som nummer sju i årets 1000-kilometer.

Gikk til mål

– Det er jo også utrolig gøy at begge to gikk hele veien til mål. Lusa gikk i front med søsteren Loppa, og Johann var så full av energi at han hoppet opp og ned etter målgang. Kanskje fikk de litt ekstra energi av hele paringa, ler Nina.

Dermed er hun sikker på at det er to gode løpshunder som nå har ført genene sine videre til en ny generasjon.

– Det er jo sagt at tjuvparringer gir de beste valpene. Jeg er sikker på at valpene blir med oss til Finnmark om et par-tre år, sier Nina.

Trøblete med løpetid

Og det var ikke bare Lusa som fikk sneket seg til litt kjærlighet under Finnmarksløpet. Også søsteren Loppa var løpsk under løpet, men hun lot paringen vente til spannet var på et sjekkpunkt.

Loppas paring resulterte for øvrig ikke i valper.

Nina forteller at det ikke er noen fordel å få løpetid på spannet under et langt løp. Både hannhundene og tispene kan få problemer med å konsentrere seg om å løpe.

– Det er noen hannhunder som er så kåte at de slutter å spise når det er ei løpsk tispe i nærheten. Det sier seg selv at man ikke kan løpe en maraton på tom mage. Under årets løp valgte jeg å ikke ta med ei høyløpsk tispe og en hannhund som ble veldig påvirket av løpetida, sier Skramstad.