Tips om båtkjøp

Om sommeren er det mange som velger å kjøpe seg båt. I dagens utgave av forbrukerserien skal vi få tips og råd som er lur å ha med seg før man investerer.

Båter

Illustrasjonsbilder

Foto: Morten Karlsen / NRK

Om sommeren er det mange som faller for fristelsen og kjøper seg båt.

I dagens utgave av forbrukerserien gir regiondirektør i Forbrukerrådet, Helene Falch oss tips og råd om båtkjøp.

Hva er det viktig å sjekke før man investerer? Og hva kan man egentlig forvente av en brukt båt?

- Når det er snakk om nye båter, så er det ofte tekniske ting og at den ikke fungerer helt optimalt i forhold til det man trodde den skulle. Med bruktbåter er det mye forskjellig. Gjengangeren er det at båten er i dårligere stand enn man trodde den var da man kjøpte den.

Hva kan være lurt å avklare før man kjøper en bruktbåt?

- Det er jo ofte snakk om ganske mye penger, så det er lurt å vite mye om båten på forhånd. Ofte står det at båten selges slik den er besiktiges stand, det betyr at du har et større ansvar å undersøke selv og da er det lurt å ta en tilstandsrapport.

Men hva kan man forvente seg ved kjøp av bruktbåt?

- Du kan forvente akkurat det som er avtalt at du skal få. Du skal også selvfølgelig ha en vurdering av hvor gammel den er og hvor langt den har kjørt.

Hvordan går man frem når man skal skrive en kontrakt da?

- Prøv å få med de viktigste tingene, det som er viktig for deg og som har med hovedfunksjonene på båten å gjøre. Hvis selger har sagt noe vesentlig og dere har avtalt det muntlig, så er det lurt å få det med som en merknad i kontrakten.

Om man vil klage på selger da?

- Gå til selger og forklar hva som er problemet, så når man vanligvis problemet. Gjør man ikke det, så bør man fremme et skriftlig krav til selger. Kommer dere ingen vei der, kan du komme til oss, så vil vi megle i saken.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Turi Enoksen

Se kveldens Nordnytt med Turi Enoksen