Hopp til innhold

Medvedevs forsvarer: – Han hadde ikke tenkt seg over grensa

Nettavisen The Barents Observer meldte at det var Andrej Medvedev (27) som angivelig prøvde å krysse grensen over til Russland på fredag. Medvedevs advokat, Brynjulf Risnes, avviser at hans klient prøvde å krysse grensa.

Andrej Medvedev

Ifølge nettavisen The Barents Observer, så var Andrej Medvedev som prøvde å krysse grensa mellom Norge og Russland ulovlig på fredagskvelden.

Foto: Olav Døvik / NRK

Fredag kveld pågrep politiet i Sør-Varanger en mann i 20-årene ved Grense Jakobselv.

Ifølge nettavisen The Barents Observer var det den tidligere Wagner-soldaten, Andrej Medvedev (27), som prøvde å returnere til Russland ulovlig.

Nettavisen skriver at forsøket på grensepassering kom bare noen timer etter at Medvedev hadde et kort møte med en journalist fra Barents Observer i Kirkenes sentrum.

Den 27 år gamle tidligere Wagner-soldaten sa da at han hadde til hensikt å krysse grensen og at han lette etter noen med en bil som kunne gi ham skyss.

– Han forklarte at han trodde at han snart ville bli utlevert til Ukraina og at en retur til Russland ville være et tryggere alternativ, skriver nettavisen.

NRK-reporter i Sør-Varanger, Gunnar Sætra, opplyser også at han observerte Andrej Medvedev i Kirkenes på fredag.

Les også Mann forsøkte å krysse grensen til Russland

Grense Jakobselv

– Har søkt asyl

Den antatte Wagner-avhopperen Andrej Medvedevs forsvarer Brynjulf Risnes bekrefter overfor NTB og NRK at det er hans klient som er pågrepet ved Grense Jakobselv.

Ifølge Risnes skal det dreie seg om en misforståelse.

– Han hadde ikke tenkt seg over grensa. Medvedev har forklart at det pågår et internasjonalt dokumentarprosjekt som han er en del av. I den forbindelse skulle han finne ut hvor han kom over grensa. Han ble stoppet av politiet da han satt i en drosje, sier advokaten til NTB.

Risnes sier til NRK at hans klient ikke har hatt noen planer om å krysse grensen, men at han skulle finne ut hvor han krysset grensa i januar.

– Hvis han ønsket seg tilbake til Russland kan han reise tilbake når han vil, så han er jo her fordi han har søkt asyl, sier Brynjulf Risnes.

– Han hadde ikke noe ønske om krysse grensen.

Brynjulf Risnes regner med at Medvedev blir sluppet fri etter avhørene med politiet.

Etterforsker saken

Politiet i Finnmark vil ikke oppgi nasjonaliteten til mannen som ble pågrepet på norsk side av norsk politi.

Operasjonsleder Martin Marum i Finnmark politidistrikt vet ikke om mannen kom seg over til russisk side, og så kom tilbake, eller om han ble pågrepet før han krysset grensen.

– Vi jobber med å finne ut av hva som har skjedd og hvorfor. Det må etterforskningen vise.

Les også Mulig russisk leiesoldat rømte til Norge – hevder han ble skutt etter

Andrej Medvedev

Kom ulovlig over grensen

Medvedev kom seg over grensen til Norge ved Skrøytnes i Pasvikdalen i januar i år.

Han fortalte etter pågripelsen i Norge at han fikk hjelp av folk i Murmansk til å komme seg til byen Nikel, en mil fra grensa til Norge.

Derfra skal han ha startet flukten ikledd en hvit morgenkåpe. Han skal ha tatt seg over piggtrådgjerdet på russisk side og løpt over den islagte Pasvikelva.

Medvedev hevder han ble forfulgt. Han sa han så lyskastere og hørte hunder bak seg. Det skal også ha blitt avfyrt skudd mot ham, hevdet den russiske avhopperen.

Les også – Vi har begynt å låse døra

Anna Derås og Svein Derås i Sør-Varanger. I bakgrunnen ligger Russland.

Les også Wagner-avhopper i retten: – Jeg er uendelig flau over det som har skjedd

Brynjulf Risnes og Andrej Medvedev i retten