Hopp til innhold

Turister som familien Michie truer hotellnæringen

Familien fra Sør-Afrika vil leve som oss nordmenn. Slike turister er en trussel mot hotellnæringen, mener lektor på Markedshøyskolen.

Familien Michie

Sørafrikanerne Darius Agenbag (til venstre), Uta Michie, Michael Michie, Dave Michie og lille Steven Michie leier private hjem når de er på ferie i Norge.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Vi liker ikke å bo på hotell. Vi ønsker å oppleve samfunnet vi besøker, lage mat når vi vil, og ha bedre plass. Det er viktig når vi er på tur med barn, og er borte så lenge som vi er, sier Dave Michie fra Johannesburg i Sør-Afrika.

Sammen med kona Uta, sønnene Michael og Steven, og familiens venn Darius Agenbag, er de på en treukers reise i Norge. Nyttårshelgen tilbrakte de i et rekkehus på Kvaløya i Tromsø, som de har leid via markedsplassen for privat boligleie, Airbnb.

Jeg har aldri måket snø før. Det er ganske morsomt

Michael Michie

På nyttårsaften deltok de i fakkeltog i nabolaget. Første nyttårsdag var de på hvalsafari, og den eldste sønnen Michael har fått måket snø.

Faktisk liker han det så mye at han har måket både innkjørselen og verandaen på huset de leier.

– Jeg har aldri måket snø før. Det er ganske morsomt, og så får jeg brukt kroppen min, sier han.

Se turistene starte snøballkrig i Tromsø:

Turistene har snøballkrig i Tromsø i juni

Trussel mot hotellnæringen

Airbnb vokser seg større, og stadig flere leier ut boligen sin her, eller på lignende nettsider. Per i dag leier i underkant av 3.000 brukere ut soveplasser i Norge. 351 av dem er i Tromsø.

Kristin Undheim, byline

Lektor Kristin Undheim er god tro på at Airbnb kan vokse seg enda større.

Kristin Undheim, lektor ved Markedshøyskolen i Oslo, skrev i august i fjor en kronikk på NRK Ytring, hvor hun skriver at hotellene burde miste nattesøvnen på grunn av den stadig voksende trenden for utleie av private boliger til reisende.

– Aktører som Airbnb utfordrer hotellbransjen spesielt inn mot den avanserte turisten, som har reist mye og ønsker å oppleve noe nytt. De har gjort det enkelt å finne private boliger til leie, og er blitt utrolig dyktige på markedsføringen, sier hun til NRK.

Hotelldirektør på Clarion Hotel The Edge i Tromsø, Øyvind Alapnes, har stor respekt for konkurrenter som Airbnb.

– Vi har flere bein å stå på, ved at vi tilbyr kurs og konferanse. Men Airbnb passer bra dersom man for eksempel vil bo flere sammen og trenger bedre plass. Jeg titter selv innom denne type sider når jeg skal ut og reise på privaten, sier Alapnes.

Ikke risikofritt

Samtidig er det en viss usikkerhet knytt til privatleie. Forbrukerrådet har tidligere vært tydelig på fallgruvene med denne typen overnatting.

– Du bør ha en sunn skepsis når du sonderer markedet. Sjekk eventuelle referanser. Bruk gjerne Google både for å finne omtaler og for å sjekke kart/flyfoto – det er verdt å ta den sjekken. Når du ankommer ferieboligen, anbefaler vi at du går gjennom boligen med utleier. Hvis du oppdager skader, bør du si fra til utleier og sikre deg dokumentasjon ved bilder. Det samme gjelder når du skal forlate boligen, sa Linette Heiberg, Regiondirektør i Forbrukerrådet i Østfold, Follo, Asker og Bærum til NRK i juli.

Øyvind Alapnes

Øyvind Alapnes på The Edge tar konkurransen fra private utleiere på alvor.

Foto: Privat

Hotelldirektør Øyvind Alapnes på The Edge i Tromsø er også klar over disse utfordringene, og er sikker på at privat leie ikke vil utkonkurrere hotellene.

– Det er et supplement til vår bransje, men de som ønsker sikkerhet, service og litt mer komfort, booker seg heller inn på hotell enn hos private, sier han.

Lærer av hverandres kulturer

Men Kristin Undheim mener privat utleie har et tilbud som hotellene sliter med å matche.

– Denne type overnatting gir et helt annet tilbud om kulturelle opplevelser. De reisende møter lokalbefolkningen på en annen måte enn dersom du skal bo på et hotell. Det tror jeg også er en av grunnene til at folk ønsker å leie ut hjemmene sine til turister. Blant annet har jeg hørt om folk som krever at leietakerne tilbringer én time daglig med barna deres når gjestene er på besøk, slik at barna kan lære om andre kulturer, sier hun.

Det er veldig vanskelig for oss å vite når vi skal spise middag, når vi skal spise lunsj og når vi skal sove når det er mørkt hele tiden

Dave Michie

Tabbet seg ut med pinnekjøtt

Og Dave Michie forteller at de har fått en veldig forståelse for hvordan det er å leve i Nord-Norge under mørketiden i løpet av sine dager i Tromsø.

– Det er veldig vanskelig for oss å vite når vi skal spise middag, når vi skal spise lunsj og når vi skal sove når det er mørkt hele tiden. Vi sover veldig mye når vi er her, så vi får hvilt godt ut, sier han.

– Vi har også fått oppleve at dere nordmenn er veldig glade i å være ute, men at været kan skape store begrensninger for hva man kan finne på, sier Michie.

Før de kom til Tromsø var de tre dager i Bergen, hvor de bodde i et hus i sentrum. Til helgen skal Dave løpe Mørketidsløpet før det sørafrikanske følget reiser videre til Kirkenes i noen dager, og avslutter rundturen i Oslo.

– Vi har funnet boliger som ligger gunstig til med tanke på hva vi har tenkt å gjøre i de forskjellige byene. Her i Tromsø ville vi bo litt utenfor byen, for å ha kjapp tilgang til naturen. I Oslo skal vi bo nært togstasjonen, slik at vi kan enkelt kan ta toget til skiløypene i nærheten, sier Dave Michie.

De har også prøvd seg på norske råvarer når de har laget middag. Darius Agenbag skulle lage lammegryte, og kjøpte lammekjøtt i frysedisken.

– Jeg laget gryta slik jeg pleier, men vi forsto ingenting da den ble altfor salt. Etter et kjapt søk på internett forsto jeg at jeg hadde brukt pinnekjøtt, og at det skulle vannes ut i ett døgn før bruk, så vi får gjøre det neste gang, ler han.

Dave Michie skal blant annet løpe Mørketidsløpet når de er i Tromsø. Her tester NRK løypa før helgens konkurranse:

Mørketidsløpet i Tromsø.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark