– Vi sov godt, men det var utfordringer med at hun ville ta av lua, forteller mamma Elise Strømseng.
Longyearbyen Hundeklubb var vertskap da 70 personer markerte inngangen til Friluftslivets år med å sove ute 78 grader nord.
I samarbeid med Røde Kors og Longyearbyen Jeger- og fiskeforeningen ble sikkerheten ivaretatt i tilfelle isbjørn nærmet seg de 22 teltene.
– Vi hadde isbjørnvakter som skiftet på å være våkne. I tillegg hadde vi polarhunder med. De fungerer også godt som isbjørnvakter. I mørket ser ikke vi mennesker så godt, men hundene både hører og lukter dersom isbjørn nærmer seg, sier koordinator Elin M. Lien i hundeklubben.
- LES OGSÅ:
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Ville ta av lua
Inngangen til Friluftslivets år markeres med teltleir og overnatting utenfor Longyearbyen.
Foto: Andrine KyllingInnbyggere i alle aldre deltok, men yngst var toåringen Anna Marie Sandal Strømseng.
– Hun er vant til å være med på tur og syntes det var stor stas. Da vi våknet og skulle dra, nektet hun, forteller mammaen med et smil.
Ute var det 12-13 minusgrader og vind, noe som tilsvarer 25 effektive minusgrader.
– Vi hadde med utstyr for å få varme i teltet, men det var ikke behov for å fyre primus. Du får ikke effekten av vinden inne i teltet. Jeg antar at det kanskje var ti minusgrader inne. Vi sov i soveposer med klærne på og reinskinn som underlag.
- LES OGSÅ:
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– En opplevelse
Hygge rundt leirbålet i forbindelse med uteovernatting og markering av Friluftslivets år.
Foto: Elin M. LienÅ sove utendørs i den mørke Svalbard-natta bød på få problemer.
– Det var veldig mørkt og det blåste en del, så du blir fort kald på fingrene. Men det å ligge med hundene utenfor og høre blafringen i teltduken, er veldig fint. Det er en opplevelse, framhever Elise Strømseng.
Friluftslivets år 2015 er en del av Nasjonal strategi for et aktivt friluftsliv som Klima- og miljødepartementet presenterte i august 2013. Friluftslivets år har tidligere blitt arrangert i 1993 og i 2005.
- LES OGSÅ: