Hopp til innhold

Svalbard har fått sitt aller første koronatilfelle

En syk russisk fisker ble sendt til sykehuset i Longyearbyen.

Longyearbyen, svalbard, spisshusene under sukkertoppen

Den russiske fiskeren fikk påvist koronasmitte på sykehuset i Longyearbyen.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Natt til onsdag ble en syk russisk fisker hentet ved Bjørnøya. Han ble fraktet med helikopter til sykehuset i Longyearbyen og har testet positivt på covid-19.

Mannen måtte vente i 13 timer før ambulanseflyet for videre transport kunne lande, skriver Svalbardposten.

Dette er det aller første påviste koronavirustilfellet svalbardsamfunnet har hatt siden pandemien startet.

– Mannen er nå sendt videre til sykehus på fastlandet, opplyser smittevernoverlege Knut Selmer ved Longyearbyen sykehus.

Han forteller at pasienten var stabil mens han var der og at flyturen til Tromsø gikk bra.

Longyearbyen sykehuset

Den russiske fiskeren ble først fraktet til Longyearbyen sykehus med helikopter. Vedkommende ble så sendt videre til fastlandet for behandling.

Foto: Line Marie Fosser Vogt / NRK

Frykter ikke videre smitte

Selmer opplyser at alle som har vært i kontakt med pasienten har benyttet smittevernutstyr, og alle rutiner rundt smittevern har vært fulgt.

– Helikoptercrewet som hentet mannen fortsetter på jobb som vanlig og redningsberedskapen er ikke svekket, sier assisterende sysselmester Sølvi Elvedahl.

Hun forteller at de har fått opplyst om at det er flere ombord har symptomer som kan være forenelig med korona, men at det går fint med dem.

– Det er greit å vite at det under en pandemi aldri kun er èn syk på en båt som har vært ute å fisket i fire uker, det må være flere. Kanskje har de vært syke og blitt bedre, det vet jeg ikke noe om, sier Selmer.

Han legger til at han ikke har snakket med kapteinen ombord.

Innbyggerne på Svalbard var blant de første som ble fullvaksinert. Det har også vært strenge innreiseregler i pandemitida.

Norske myndigheter har hele tiden hatt ekstra frykt for at koronaviruset skulle komme til det isolerte øysamfunnet som har små medisinske ressurser.

Det er bare én intensivseng med respirator og én sengeplass for isolasjon ved Longyearbyen sykehus. Nærmeste storsykehus er Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, 1200 kilometer i luftlinje unna, som kan tilsvare 6–7 timer fra ambulansefly bestilles til man er på sykehuset.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark