Hopp til innhold

Statoil: – Bekrefter ilandføring av Skrugard

Skrugard blir det første oljefeltet som ilandføres i landsdelen. Statoil satser på ferdig terminalbygg i 2018 og drift i 30 år.

Statoil vil føre oljen fra Skrugard/Havis til land i Nordkapp

Statoils konserndirektør for norsk sokkel, Øystein Michelsen, bekrefter ilandføring av Skrugard til Nordkapp.

Nå klokka tolv offentliggjorde oljeselskapet at de ønsker å føre oljen i land i Nordkapp.

Ifølge Statoils konserndirektør for norsk sokkel, Øystein Michelsen, skal det investeres cirka 5 til 6 milliarder på Veidnes i Nordkapp.

– Vi skal ha en offshore plattform med rør inn til terminalen. Men de konkrete planene og løsningene skal vi jobbe mer med fram mot sommeren 2014, sier han.

Kristina Hansen

Ordfører Kristina Hansen i Nordkapp håper på 60 til 80 oljearbeidsplasser i kommunen.

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

Framtidige funn

Ifølge Erik Strand Tellefsen, som er ansvarlig for Skrugard i Statoil, så har det vært en lang prosess med å finne riktig sted, og Kvalsund kommune var en reel konkurrent fram til november i 2012.

– Men vi har valgt Nordkapp fordi vi tenker på andre framtidige funn i Barentshavet også, sier han.

Ifølge Statoil er Skrugard på mellom 400 til 600 millioner oljefat – det vil si nesten dobbelt så stort som Goliat-feltet, noe som gjør ilandføring av oljen lønnsomt.

veidnes i Nordkapp

Ifølge Statoils konserndirektør for norsk sokkel, Øystein Michelsen, er utbyggingen tenkt ferdig med terminal i 2018, og det skal være drift i 30 år.

Foto: Kai-Erik Bull

Bra for sysselsettingen

Ordfører Kristina Hansen i Nordkapp håper på 60 til 80 oljearbeidsplasser i kommunen.

Hun tror avgjørelsen vil få stor betydning for lokalsamfunnet.

– Det vil være kanonbra om det blir ilandføring. Det vil bli mye mer aktivitet, og vil danne grunnlag for sysselsetting og omsetting i kommunen, sier hun.

Også fylkesmann i Finnmark, Gunnar Kjønnøy, er god fornøyd.

– Det er en gledelig dag. Ilandføring til Nordkapp vil innebære ringvirkninger og arbeidsplasser i kommunen og fylket. Ilandføring er en sikrere løsning i forhold til forurensning og risiko, slik jeg ser det, sier han.

– Bra for Finnmark

Arbeiderpartiets nestleder, Helga Pedersen, mener dette vil være en godt beslutning for Finnmark.

– Arbeiderpartiet er opptatt av at når olje og gassvirksomheten kommer inn i nye områder så skal det gi store ringvirkninger til de regionene som er berørt. Vi har forventninger om at Skrugard-prosjektet også skal bidra til dette.

Helga Pedersen

Helga Pedersen er opptatt av ringvirkninger.

Foto: Thor Thrane / nrk

Feltet skal etter planen starte opp i 2018. Statoil er operatør for Skrugardfeltet, og samarbeider med Eni og Petoro.

– Dette viser at Nord-Norge nå er blant de viktigste petroleumsregionene i landet. Dette er en god dag for Nord-Norge, men det er også en god dag for alle som arbeider i og med petroleumsindustrien, sier Pedersen.

Også NHOs regiondirektør i Finnmark, Marit Helen Pedersen, er begeistret.

– Det er en gledens dag, det er en flott dag for Finnmark, Nordkapp og Nord-Norge. For det første er det prinsipielt viktig fordi man får virksomhet på land. For det andre aner jeg at de forventer å finne mye mer i området siden de velger å gjøre ilandføring med en gang. Så det blir veldig spennende å se, sier hun.

SV: – Er fornøyd med ilandføring

veidnes i Nordkapp

Veidnes i Nordkapp blir stedet for ilandføringen av oljen fra Skrugard.

Foto: Kai-Erik Bull
Johnny Ingebrigtsen

Leder for SV i Finnmark, Johnny Ingebrigtsen.

Foto: Finnmark SV / Pressebilde

Leder for SV i Finnmark, Johnny Ingebrigtsen, er fornøyd med ilandføringen.

– For lokalområdet i Nordkapp kommune vil det skape positive ringvirkninger. Som fisker og naturbruker så synes jeg at dette er en gledelig løsning miljøvernmessig når oljen først skal opp, sier han.

Ingebrigtsen forteller at bøyelasting er mer risikabelt enn ilandføring - sett i et miljøperspektiv.

– Vi mener det er sikrere at det går via rørledning til land. Da blir vi heller ikke bare en råvareleverandør, noe vi har vært her oppe i over 100 år. Men vi har en utfordring i å ta vare på de allerede eksisterende næringene i landsdelen. Så vi må tenke på at andre næringer ikke blir skadelidende av for eksempel kompetansen som oljenæringer tar til seg, sier han.

– Sikrer aktivitet i nord

Dette er en stor dag for hele Nord-Norge, sier Senterpartiets næringspolitiske talskvinne Irene Lange Nordahl.

– Vi trenger sterke oljemiljø som kan sikre aktivitet i nord, og hindre sentralisering til sør. Derfor blir det uhyre viktig å skape attraktive miljøer og sikre oss den rette kompetansen, og slik sett er dagens beslutning et positivt skritt i riktig retning, sier Irene Lange Nordahl.