Hopp til innhold

Ser snusskader på ungdom ned i 13-årsalderen

Økningen i antall snusere i Norge skyldes i hovedsak ungdom. Og de som begynner med snus blir stadig yngre.

snus

Ungdom ned i 13-årsalderen behandles nå for skader etter snusbruk.

Foto: Olivier Morin / AFP

– Jeg har sett skader fra snusbruk på ungdommer helt ned i 13-årsalderen. Det er både overraskende og urovekkende. Noen av de yngste har faktisk store forandringer både på slimhinner og på tennene, sier ledende tannpleier Anne Kari Ellila Brodal ved tannklinikken i Hammerfest.

Hun er en av flere tannleger og tannpleiere i Finnmark som opplever en stadig mer omfattende snusbruk blant tenåringer.

På Vadsø videregående er det mange som går rundt med snusen under leppa. Til NRK forteller de at snusen gir en frihetsfølelse, og at den er spesielt deilig å legge under leppa etter et måltid.

– Snuser for mye

Blant snuserne på skolen er 18 år gamle Margit Smuk. Hun prøvde snus for første gang som 15-åring, og forteller at hun kjente at hun begynte å bli grinete uten snus allerede etter den første boksen.

– Nå snuser jeg altfor mye, opp mot to bokser om dagen. Jeg prøver å trappe ned, men det har blitt en vanesak å ha noe under leppa hele tida, sier Smuk.

Det er spesielt blant de eldre ungdommene at tannlegene ser skader, og Brodal forteller at de kan være uopprettelige.

Synlige skader

– De får misfargede tenner, skader på slimhinnene, og noen får blottede tannhalser. Dette skjer fordi snusen er for sterk for noen. Ikke alle opplever blottede røtter, men det er en gambling hvem som får det, sier Brodal.

Økningen i andelen snusere i Norge skyldes i hovedsak snusing blant ungdom. I 2001 snuste ni prosent av gutter i alderen 16 til 24 år daglig. I dag er tallet 25 prosent, viser tall fra statistisk sentralbyrå.

Stadig yngre

– Vi ser en økende andel snusere, og de blir stadig yngre. De starter med snus tidligere i livet enn tidligere generasjoner, sier tobakksforsker Karl Erik Lund ved statens institutt for rusmiddelforskning.

Han forteller at det er bekymring for at tidligere debutalder gjør at flere blir syke senere i livet, som konsekvens av snusingen. Blant annet fører nikotinen i snusen til økt blodtrykk og høyere hjerterytme, Det kan føre til plutselig død for en med hjertelidelse.

– Ellers er det litt uklart hvor farlig snus er for de store folkehelsesykdommene som hjerte- og karsykdommer, sier Lund.