Hopp til innhold

EU-topp går etter anklager om snuskorrupsjon

EU-kommisjonæren for helse- og forbrukssaker John Dalli går på dagen etter anklager om korrupsjon rundt snuslovgivning.

John Dalli og Sandro Rosell ved lansering av tobakkskampanje sammen med FC Barcelona

John Dalli (til venstre) sammen med president i fotballklubben Barcelona Sandro Rosell ved lansering av en røykesluttkampanje.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Den maltesiske politikeren med et toppverv i EU-systemet skal ha hatt tett kontakt med en forretningsmann fra Malta.

Forretningsmannen fra Malta tok kontakt med snusprodusenten Swedish Match med tilbud om å kunne påvirke EUs arbeid rundt tobakksreguleringer.

Tobakksprodusenten klagde forholdet inn og EUs korrupsjonsjegere OLAF la fram sine funn mandag.

I en pressemelding fra EU-kommisjonen kommer det fram at John Dalli valgte å gå på dagen.

Jose Manuel Barroso

Jose Manuel Barroso fikk rapporten etter korrupsjonsgranskningen.

Foto: VINCENT KESSLER / Reuters

– John Dalli har i dag kunngjort sin avgang som medlem i kommisjonen med umiddelbar virkning, skriver de i pressemeldingen.

Kunngjøringen kom like etter at han selv hadde informert presidenten i EU-kommisjonen Jose Manuel Barroso om beslutningen. Beslutningen tok han etter at resultatene fra korrupsjonsjegerne i anti-korrupsjonsbyrået OLAF var kommet på bordet.

Som EU-kommisjonær for helse- og forbrukssaker ledet John Dalli arbeidet med lover og reguleringer for tobakksprodukter.

OLAF startet en granskning av Dalli og hans maltesiske forretningskontakt etter et tips fra snusprodusenten Swedish Match.

– Swedish Match meldte inn at en maltesisk forretningsmann hadde brukt sine koblinger med John Dalli i forsøk på å tjene penger mot lovnader om å kunne påvirke prosessen rundt tobakklovgivning, spesielt EUs forbud mot snuseksport, skriver EU-kommisjonen.'

Snus

Swedish Match er produsenten bak blant annet snusmerket General.

Foto: Tor Risberg, NRK

Ifølge EU-kommisjonen ble det aldri gjennomført noen betalinger eller direkte påvirkning og endring av beslutninger.

Korrupsjonsgranskningen blir nå oversendt til påtalemyndigheten i Malta, og de vil avgjøre hvilke konsekvenser den kan få får John Dalli og den maltesiske forretningsmannen.

John Dalli ble informert om granskningen, og ifølge EU-kommisjonen gikk han av kort tid etter «for å forsvare sitt og EU-kommisjonens rykte». Ifølge kommisjonen benekter han kategorisk påstandene om korrupsjon.