Hopp til innhold

EU-forslag kan bety slutten for snus

Hvis forslaget fra EU om et nytt tobakksdirektiv går igjennom, kan det bety det kroken på døra for snusen med mindre tobakksnivået økes. Det går også utover norske brukere.

Snusen har blitt debattert kraftig i EU den siste tiden, i forbindelse med forslaget til et nytt tobakksdirektiv, som snart skal legges fram. Tidligere år kom forslaget om å fjerne smaksstoffene, og nå foreslås det i tillegg å øke mengden tobakk i snusen.


Sverige er det eneste EU-landet hvor snus ikke er forbudt (i Danmark er løssnus lov å selge), etter at EU forbød produksjon av snus i 2001.

– Snusen vil bli farligere

Neste uke skal kommisjonen avgjøre om det nye direktivet skal godkjennes eller ikke. Svenske Aftonbladets kilder har fått tak i deler av forslaget, som slår fast at et tobakksprodukt må inneholde minst 85 prosent tobakk for å være lovlig.

Det er dårlig nytt for svenskprodusert snus, som blant annet inneholder mye vann og kun 50 prosent tobakk.

– Dette gjør oss svært bekymret, det er en reell trussel, sier avisens kilde.

For å fortsette snusproduksjonen må andelen tobakk økes betraktelig, og det er ikke et forslag som tas godt imot hos snusbrukerne.

– Snusen kommer ikke til å smake godt, og den vil bli farligere. Det virker ikke som om kommisjonen bryr seg om forskningen som sier at man bør få folk over på mindre farlige produkter, siden sigaretter fortsatt er tillatt, sier en kilde.

Svenskene irriterte


Svenske medlemmer i Europaparlamentet (EP) er også negative til det nye forslaget, og skjønner ikke argumentene.

– Jeg har ikke sett forslaget, men det virker som om de vil forby vann og øke mengden tobakk. Det virker ikke seriøst, sier EP-medlem og politier Christofer Fjellner.

Også EP-medlemmet Marita Ulvskog er bekymret over det nye forslaget etter å ha sett det.

– I det svenske EU-medlemskapet har vi ett unntak fra reglene, og det er at vi skal få produsere og bruke snus i Sverige. Det er ikke en regel man bare kan fjerne og likevel ha æren i behold, sier hun.

Går utover norske brukere

Også de norske snusbrukerne kan få merke et eventuelt tobakksdirektiv. Rundt 8 prosent av den norske befolkningen mellom 16 og 74 år brukte snus daglig i 2011 ifølge Statistisk Sentralbyrå. Siden det ikke produseres snus i Norge, vil derfor endringen på den svenske snusproduksjonen også gå utover nordmenn.

Swedish Match produserer flere av de største snusmerkene, og kommunikasjonssjef i Swedish Match Norge, Nils Erlimo, er heller ikke positiv til en eventuell endring av produktene.

– Verdens helseorganisasjon har godkjent en slags «bransjestatus» for hvordan snus skal lages, og setter blant annet verdigrenser for hvor stor andel tobakk det skal være i snusen. Hvis EU går inn og overstyrer dette, får vi et produkt vi ikke ønsker å lage, sier han til NRK.no.

Hva som vil skje men snusen og snusbrukerne hvis direktivet blir godkjent vet han ikke, men han tror det ender opp med at snusen blir mye dårligere. Mange røykere klarer å kutte den farlige sigaretten nettopp ved hjelp av snus.

– Hva som skjer videre vet jeg ikke, men det er jo en kjensgjerning at mange av de som klarer å stumpe røyken gjør det med snus, og jeg vil tro at det nye direktivet kan påvirke dette.

Tror ikke snusen er truet


Handelsminister i Sverige, Ewa Björling, ønsker ikke å gjøre noen konklusjoner før hun har sett forslaget.

– Vi vil vurdere det når det kommer. Men vi har alltid hatt som mål at vi ønsker en ansvarsfull og konsekvent regulering av tobakksprodukter. Alt bygges på vitenskapelige bevis og fakta, sier hun.

Björling tror ikke snusen står i fare riktig ennå.

– Nei, vi har unntaket vårt, og jeg er trygg på det enn så lenge.

Det nye forslaget skal behandles av EU-kommisjonen mot slutten av neste uke, og så er det opp til EP og ministerrådet å avgjøre om direktivet skal tre i kraft.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)