Hopp til innhold

Smitteutbruddet i Berlevåg: – Alle kjenner alle, da blir det mange i karantene

Koronautbrudd på små steder byr på ekstra utfordringer. Kjøpmann Odd-Vidar i Berlevåg klarer så vidt å holde butikken åpen.

Odd-Vidar Hansen, kjøpmann på SPAR Berlevåg.

– Vi står han av. Vi er fra Berlevåg og har ridd av mange stormer. Det skal gå bra, sier kjøpmann Hansen på Spar i bygda.

Foto: Odd-Vidar Hansen

– Vi tar alle forholdsregler – og litt til – for å være på den ekstra sikre siden, sier kjøpmann Odd-Vidar Hansen på Spar i Berlevåg.

Det lille fiskeværet i Finnmark med rundt 900 innbyggere er hardt rammet av et koronautbrudd.

12 personer har testet positivt for koronaviruset, nærmest en tredjedel av befolkningen er i karantene og store deler av samfunnet ligger nede.

– Når alle kjenner alle, har nesten alle vært i kontakt med alle, og da blir det mange i karantene, sier kjøpmann Hansen.

SPAR i Berlevåg

Kjøpmann på Spar i Berlevåg er stolt av tettstedet sitt. – Det er mange som handler for andre. Folk er flinke til å ha på seg munnbind og følger reglene.

Foto: Odd-Vidar Hansen

Dørvakt på den lokale Spar-butikken

Med nesten alle sine ansatte i karantene klarer kjøpmann Hansen så vidt å holde hjulene i gang. Butikken kunne nylig åpne igjen etter noen dager med stengt dør.

– Vi skulle egentlig vært sju eller åtte i sving, men det er kun meg og én ansatt på jobb i dag. Det blir ekstremt hektisk, men jeg er glad vi kan åpne igjen.

Hansen fikk nemlig inn varer for noen dager siden og innrømmer det blir godt å få unna noe.

For at det hele skal gå så knirkefritt som mulig har den lokale Spar-butikken fått seg en dørvakt. Eller en kundevert som det egentlig heter, på butikkspråket.

– Det er rett og slett for å minimere risikoen for mer smitte. Han skal holde orden. Påse at alt går rett for seg. Ikke for å rette pekefinger, altså, men for å passe på spriting av hender, munnbind og at det ikke er for mange i butikken samtidig.

Det er Kim André Hansen som står i døra. Han skal etterhvert ha sommerjobb på butikken. Nå er han på plass litt tidligere enn planlagt og har foreløpig ikke trengt å være særlig streng.

– Folk er forståelsesfulle og skjønner situasjonen.

Berlevåg havn

Berlevåg er et typisk «alle kjenner alle»-sted. Det har både sine fordeler og ulemper under et koronautbrudd. – Det er lett å spørre folk om hjelp og de stiller gledelig opp. Men når alle kjenner alle, har nesten alle vært i kontakt med alle, og da blir det mange i karantene, sier Odd-Vidar Hansen.

Foto: Allan Klo / NRK

Flere smitteutbrudd i Finnmark

Men det er ikke bare Berlevåg som nå blir rammet i Finnmark. Vadsø følger ikke gjenåpningen av Norge. Ifølge ordfører Wenche Pedersen har Vadsø fem personer med aktiv smitte og 110 personer i karantene.

Smittetallene i Alta kommune øker, også der er gjenåpningen satt på vent.

Hammerfest kommune har – siden 20. mai – vært rammet av et stort smitteutbrudd og måtte tidligere stengte ned hele kommunen. Først nå har de begynte å lempe på de lokale forskriftene, men nylig ble det påvist to nye smittetilfeller i Hammerfest.

Smittesporing pågår, men det er en uvisst smittekilde på to av de ti siste smittetilfellene.

– Selv om det er grunn til å være litt bekymret, vil jeg si at det er vanlig med noen humper i veien på slutten av et utbrudd, sier ordfører i Hammerfest Marianne Sivertsen Næss.

Marianne Sivertsen Næss, ordfører i Hammerfest

Hammerfest er fortsatt ikke ferdig med koronautbruddet. Her er ordfører Marianne Sivertsen Næss.

Foto: Allan Klo / NRK

Innhentet av virkeligheten

I Berlevåg er hele driftsavdelingen til kommunen er rammet, fiskemottaket Lerøy er stengt og det samme er skolen.

– Det er klart dette preger et lite samfunn, men – bank i bordet – vi har heldigvis ingen alvorlig syke, sier Jørgen Holten Jørgensen som er rådmann i kommunen.

I tillegg har barnehagen nå fått problemer på grunn av redusert bemanning. Alt av arrangement er utsatt eller avlyst og – det er innført skjenkestopp.

– Vi har jo på en måte blitt innhentet av virkeligheten. Vi har ikke hatt et eneste smittetilfelle tidligere, forklarer rådmann Jørgensen som selv sitter i karantene.

Jørgen Holten Jørgensen

Rådmann i Berlevåg Jørgen Holten Jørgensen.

Foto: Jørgen Holten Jørgensen

Ifølge rådmannen har kommunen god kontroll over situasjonen, men for hvert nye smittetilfelle blir det nok en sporingsrunde og flere som må i karantene. Situasjonen er krevende for helsetjenesten.

– De har virkelig stått på, fra morgen til kveld. Over lang tid går ikke det. Vi har heldigvis kontakt med våre gode nabokommuner, samt Hammerfest, som er villige til å hjelpe dersom vi skulle ha behov.