Hopp til innhold

Slik kan du bruke opp 17. mai-restene dine

Hva skal man lage ut av restene? Her får du fem tips om hvordan du kan bruke opp restene samtidig som at det smaker skikkelig godt – og får festen til å vare enda litt til.

17 mai kake fra Emilie Nereng

Maten er en viktig del av 17. mai-feiringen, men det er ikke alltid like lett å redde maten som blir til overs.

Foto: @emilienutrition

– 18. mai er dagen for å lage restemat!

Det mener Marit Røttingsnes Westlie, også kjent som Fru Timian. Hun står bak en Norges mest populære matblogger.

Ifølge matvett.no kaster vi nordmenn i gjennomsnitt 42 kg mat hvert år. Og 17. mai er ikke et unntak. Men hvordan kan man unngå å kaste maten?

Westlie mener trikset er å gå over kjøleskapet og se hva man har.

– Man må prøve å se hva som passer sammen. Deretter tenke over hva som må spises i dag og hva som kan vente.

Fortsatt usikker? Da har våre eksperter råd til hvordan du kan ha restefest i flere dager etterpå.

Pølsefest med for mange pølser

– Dersom du har mange kjøttrester så kan du legge det i en langpanne og steke det. Eller så kan man lage en grateng av det med fløte og strø over med ost, sier Westlie.

Emilie Nereng deler mange matoppskrifter på sin Instagramkonto @emilienutrition hvor hun har over 97 000 følgere. Hun understreker at det er viktig å spise opp maten. Viktig for både lommeboken og miljøet.

Pølsefest med Fru Timian

Pølsene som er til overs kan bli middagen som er til stor glede for barna.

Foto: @frutimian

– Du kan bruke opp pølsene ved å lage pytt i panne med grønnsaker og speilegg. Eller så kan man lage en pølseform med grønnsaker og strø litt ost over.

Hun har også et forslag til de som vil prøve noe mer avansert på kjøkkenet.

– Man kan ha det som pizzatopping og da har jeg en god oppskrift på en god blomkålbunn. Det blir veldig godt.

Eggeplommer til overs etter pavlova?

– Eggeplommene er jo det mest næringsrike av eggene og de kan du bruke i alt du skal «mose». Som for eksempel i en omelett, eggerøre eller en smoothie. Du kan også lage en vaniljesaus hvor du tilsetter melk, maisenna og brunt sukker, sier Nereng.

Westlie støtter ideen til Nereng.

– Omelett er genialt for da kan man også få brukt opp flere grønnsaker. Om du har kokt ris fra dagen før så kan man steke den sammen med alle type rester som eggeplommer. Det blir veldig godt, særlig om man blander det med soyasaus.

Omelett fra Fru Timian

Det er ikke krise å ha eggeplommer til overs når man kan lage en deilig omelett, ifølge Westlie.

Foto: @frutimian

Hvordan spise opp loff før det blir tørt?

– Jeg ville kuttet opp loffen i tynne skiver eller terninger og blande det med olje og krydder. Deretter steker du det i en tørr stekepanne til det blir skikkelig sprø. Det er deilig topping til salat.

Nereng tror ikke mange tenker over hvor godt bindeledd brød kan være i matlaging og hun bruker det ofte selv.

– Dette krever litt mer jobb, men du kan bruke tørt brød i burgere eller falafel. Ta to skiver med brød i en foodprosessor sammen med kikerter, løk og urter så får du en deilig falafel. Brødet gjør at alt vil henge godt sammen.

Falaffel av Emilie Nereng

Falafel er godt i pitabrød, i wrap eller med en grønnkålsalat, ifølge Emilie Nereng.

Foto: @emilienutrition

Grønnsakbonanza

Mange har også mange grønnsaker til overs etter 17. mai og her er trikset å bruke det i middagen, mener Westlie.

– Da kan man gjerne woke dem, sammen med kjøtt eller fisk som er til overs. Eller så kan man lage quesadilla, som er en meksikansk matrett hvor du kan fylle tortilla med grønnsaker og ost.

Jokeren som løser alt

En løsning som både Nereng og Westlie begge nevner som en enkel måte å få brukt opp rester på er å lage en salat.

– Her kan du ta oppi hva som helst, stekt kyllinglår, rester av salat, pølser, grønnsaker. Det finnes ingen grenser. Og man kan enkelt piffe den opp med å ha kremost på pastaen, sier Westlie.

– Det er bare fantasien som setter grenser, her får man bare prøve seg fram, sier Nereng.

Hun understreker at det er viktig at folk prøver så godt man kan så får man se hvor langt det går.

Pastasalat fra Fru Timian

Westlie skal selv bruke opp sine 17. mai-rester i en pastasalat.

Foto: @frutimian