Hopp til innhold

Skutt etter å ha angrepet tysk cruiseansatt

Isbjørnhannen som gikk til angrep på en gruppe turister på Svalbard lørdag morgen, ble skutt og drept på stedet.

Polar bear killed after attack

Isbjørnen ble skutt og drept på stedet da den gikk til angrep på en mann. Han var sammen med et turfølge gikk i land på Sjuøyene på Svalbard.

Foto: Gustav Busch Arntsen/Sysselmannen på Svalbard/handout / NTB scanpix

Isbjørnen gikk til angrep da folk fra ekspedisjoncruiseskipet «MS Bremen» gikk i land på Sjuøyene nord på Svalbard. Mannen som ble angrepet er i 40-årene, og var ansatt i selskapet som arrangerte turen.

Isbjørnen ble skutt og drept på stedet.

På bildet Sysselmannen har frigjort ser en tydelig at bjørnen er skutt i halsen, og at den ligger på stranden i nærheten av vannet.

Sysselmannen vet ikke alder på bjørnen. Den ble transportert til Longyearbyen lørdag kveld.

En gruppe fra Sysselmannen gjorde lørdag undersøkelser og etterforskning på stedet.

– Det ble gjennomført en etterforskning lørdag ettermiddag, og flere personer ble avhørt. Jeg er usikker på hvor mange avhør om er gjort, men det er snakk om de som var til stede da hendelsen inntraff, sier stabssjef Ole Jakob Malmo hos Sysselmannen til NRK søndag morgen.

Flere i land

Malmo forteller at de ikke har konkrete detaljer rundt hva som skjedde, men at etterforskningsarbeidet vil fortsette mandag.

Han forteller at det var flere personer fra cruisefartøyet på land samtidig da isbjørnen angrep den tyske ansatte.

– Angrepet skjedde da mannen og turister skulle sondere terrenget på øya de var gått i land på. Det er usikkert hvor mange personer som var på land, men det var en gruppe mennesker fra båten.

Det er ikke første gang isbjørn går til angrep på mennesker på Svalbard. I 2011 ble en 17 år gammel britisk gutt drept etter at en isbjørn angrep en teltleir på Van Post breen. Også i 2015 ble en person sendt til sykehus etter angrep fra en isbjørn på Fredheim, nordøst for Longyearbyen.

Stabil

Mannen i 40-årene ble etter angrepet behandlet på båten «MS Bremen». Han ble deretter fløyet med helikopter til sykehuset i Longyearbyen, før han etter midnatt natt til søndag ble transportert til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø for videre undersøkelser.

Tilstanden til mannen var lørdag kveld stabil. Han fikk moderate skader.

Søndag morgen opplyser pressevakt ved UNN, Jørn Resvoll, at mannens status er uendret.

– Mannen blir på UNN i hvert fall til mandag for videre behandling, skriver Resvoll i en SMS til NRK.