– Vi er studenter hele året, så det er skuffende

Studenter i Tromsø er skuffet over at det ikke blir 11 måneders studentstøtte. I dag la finansminister Siv Jensen fram endringene i statsbudsjettet.

Skuffede studenter

Margrethe Winther Kjærvik og Susanne Vars Buljo er skuffet over å ikke få 11 måneders studiestøtte.

Foto: Elise Holdal / NRK

– Vi er studenter hele året, så dette er veldig skuffende. Vi har eksamener til langt ut i juni, og har fremdeles husleie å betale selv om studiestøtten ikke kommer, sier juss-student Margrethe Winther Kjærvik (23).

Stoltenberg-regjeringen la i sitt budsjettforslag for 2014 opp til at studenter skulle få studiestøtte i 11 måneder, opp en måned fra dagens ti. Denne ekstra måneden med studiestøtte kuttes av Høyre-Frp-regjeringen.

– Den nye regjeringa har gitt inntrykk av at de skulle verne studenter, så derfor synes jeg det er merkelig at de ikke vil ha 11 måneders studiestøtte. Nesten litt hyklersk, sier Margrethe.

Medstudent Susanne Vars Buljo (24) deler skuffelsen.

– Jeg tror 11 måneders studiestøtte kunne ført til at færre studenter dropper av, og jeg mener også at det hadde rekruttert flere til å ta høyere utdannelse, sier Susanne Vars Buljo (24).

– Vi får bare fortsette med nudler og vann

Studentene jublet da de fikk vite at Stoltenberg-regjeringen la opp til at studenter skulle få studiestøtte i 11 måneder, men i dag viste det seg at slik blir det ikke.

– Dette fører til at hverdagen med nudler og vann fortsetter, og at det er svært tøft å være student i mai og juni, sier Susanne.

Selv om det ikke blir 11 måneders studiestøtte, blir det en økning på 3,65 prosent i basisstøtten for undervisningsåret 2014–2015.

Denne økningen tilsvarer 345 kroner ekstra i måneden for studenter.

– Enhver økning er bra, men i den store sammenhengen har ikke denne økningen noe å si for studenter tror jeg, forteller Margrethe.

– Håper Stortinget setter ned foten

Carl Axel Reibo (22) som studerer politikk, økonomi og filosofi er også skuffet, men har fremdeles et lite håp.

– Jeg har hørt at det er flertall på Stortinget for å innføre 11 måneders studiestøtte, så jeg håper at de setter ned foten, og sier nei til å fortsette med studiestøtte kun 10 måneder i året.

Selv om han synes det er synd at det fremdeles ikke vil tikke inn penger i juni, tror han ikke dette vil føre til noe krise blant studentene.

– Studenter har klart seg så langt, men det ville absolutt gjort det enklere å være student.

Heller ikke Guro Ødegård (21) som studerer informatikk synes økningen på 345 kroner i året er noe å rope hurra for.

– Det er ikke en stor trøst, når vi ønsket støtte én ekstra måned. De har sagt de vil investere, så da blir det litt dumt å skylde på at det blir for dyrt.

Skuffede studenter

Carl Axel Reibo og Guro Ødegård synes det er dumt, men at det ikke er verdens undergang at de ikke får 11 måneders studiestøtte.

Foto: Elise Holdal / NRK