Erna: – Glem 11 måneders studiestøtte

Studentene jublet da Jens Stoltenberg la inn 11 måneders studiestøtte i sitt siste budsjett i oktober. – Det kan dere glemme, sier Erna Solberg i sitt budsjett.

Erna Solberg og Siv Jensen
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

14. oktober gikk lederen for Norsk Studentorganisasjon (NSO) rundt i vandrehallen på Stortinget med tidenes smil rundt munnen.

Jens Stoltenberg hadde lagt frem sitt siste forslag til statsbudsjett som statsminister og studentene var de store vinnerne.

Blant annet fordi budsjettforslaget lovet 11 måneders studiestøtte.

Studentene fra vinnere til tapere

Samme dag sa påtroppende statsminister Erna Solberg følgende til NRK:

– Vi ser at enkelte ting som smaker av at en avtroppende regjering kvitterer ut en del ting de selv ikke har fått plass til, og som en ny regjering skal betale for i 2015, sa Solberg.

Hun sa at påtroppende finansminister Kristin Halvorsen (SV) i 2005 sa at den avtroppende regjeringen ikke burde legge føringer for den påtroppende regjeringen.

– Jeg klager ikke, men en del som i dag jubler bør tenke over at dette må ses nøyere på, for en del regninger kommer på budsjettet først i 2015. Da har man gjort opp regning på en annen regjerings ansvar, sa Solberg.

I dag gjør Solberg ordene sanne.

Etter det NRK kjenner til er nemlig 11 måneders studiestøtte tatt ut av det budsjettet Erna Solberg og Siv Jensen legger frem i dag.

Dette fordi forslaget skal ha blitt for dyrt.

Må sette sin lit til at Stortinget stopper Solberg

Ola Magnussen Rydje i NSO sier det vil være direkte skadelig for kvaliteten på høyere utdanning.

– Dette vil i så fall være en tydelig bortprioritering av studenter som står i skarp kontrast til regjeringens mål om å realisere kunnskapssamfunnet, sier Magnussen Rydje.

Han klamrer seg likevel til et lite håp om at Stortinget kan overkjøre regjeringen i saken.

– Hvis det NRK sier stemmer, så vil det fortsatt være et overveldende flertall for 11 måneders studiestøtte på Stortinget. Da vil det være opp til alle som har dette i partiprogrammene sine om å kjempe dette gjennom, sier Magnussen Rydje.

Frp går inn for 11-måneders studiestøtte i sitt program, men fikk ikke viljen sin i denne saken.

Også samarbeidspartiene Venstre og KrF har tidligere stemt for 11-måneders studiestøtte.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger