Hopp til innhold

Tar hensyn til de berørte etter dødsskredet når de vurderer fremtiden til boligområdet

Familiene som er sterkest berørt etter snøskredet i Longyearbyen får være med på å bestemme hva området under Sukkertoppen skal brukes til.

Snøskred

To personer mistet livet etter snøskredet i Longyearbyen før jul.

Foto: Nils Mehren / NRK

Nye skredkart fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil avgjøre om det skal bli boligbygging i området som ble rammet av et stort snøskred i Longyearbyen 19. desember i fjor.

Deretter skal lokalstyret og de berørte etter skredet tenke på hva området skal brukes til, sier teknisk sjef Marianne Aasen.

– Da vil vi se på om tiltakene blir skredsikring eller flytting av bebyggelse. Og så må man sammen med dem som er sterkest berørt tenke på hva man skal bruke området til, sier hun til NRK.

– Sterke følelser rundt området

Hun vil ikke utelukke at det fortsatt blir boligområde under fjellet Sukkertoppen.

– Det er altfor tidlig å begynne å tenke på nå. Det er vanskelig å si hva folk ønsker, og det er sterke følelser rundt dette området. Vi må ta tiden til hjelp, sier Aasen.

Skredområdet er sakte, men sikkert blitt ryddet, og spisshusene er revet. Men det ligger fortsatt veldig mye under snøen.

– De som bodde her har funnet det de har savnet, og det er bra. Men det er nok langt ut i juni før gjerdet rundt skredområdet blir tatt ned og alt er ryddet, tror hun.

Monica Mæland

Monica Mæland var torsdag på befaring der skredet gikk 19. desember.

Foto: Trond Vestre / NRK

Næringsministeren på Svalbard

Næringsminister Monica Mæland er i disse dager på Svalbard for å snakke med lokalpolitikere og næringsliv.

Hun har ingen problemer med å forstå utryggheten befolkningen føler rundt området som ble rammet av skred.

– Jeg forstår utryggheten og redselen som mange har hatt og som sitter dypt i kroppen etter skredet. Det er viktig å gjøre grundige undersøkelser før man beslutter hva man skal gjøre i området, sier hun.