Hopp til innhold

Skal blogge om is fra Antarktis

En forskergruppe fra Polarinstituttet i Tromsø er nå på vei til Antarktis for å studere hvordan isen der påvirker stigningen i det globale havnivået.

Forskerer på antarktis

Forskerne ved Norsk Polarinstitutt skal blogge fra Antarktis. Fra venstre prosjektleder Kenichi Matsuoka, Denis Callens, Anne Tårånd Aasen, Rune Svendsen og Tore Hattermann.

Foto: Elin Vinje Jenssen / Reuters

I to måneder skal forskerne oppholde seg på isbremmen «Flimbulisen» i Dronning Maud Land i regi av et nytt klimaprosjekt, ICE RICES.

Underveis skal forskerne fra isen holde kontakt med omverden via blogg og sosiale medier.

Isblogging

Forskerne skal levere daglige værrapporter, ferske bilder, og svare på spørsmål fra elever som sender inn spørsmål underveis.

– Målet er å fortelle om forskingen i Antarktis og fokusere på klimaendringer som kan få konsekvenser for mennesker over hele verden, sier prosjektleder Kenny Matsuoka fra Norsk Polarinstitutt.

Hundremeters flaskekorker

Pingviner i Antarktis

Kanskje det blir noen blogginnlegg om pingvinene i Antarktis også?

Foto: Creative Commons - Martha de Jong-Lantink, Flickr

Det er spesielt møte mellom is og vann som interesserer forskerne. De forteller at isbreer på kanten av innlandsisen i Antarktis renner i elver ned til kysten.

– Der isbreene når havet, begynner isen å flyte. Denne flytende isen, som er flere hundre meter tjukk, trykker mot selve isbreen og hindrer mer is fra å strømme ut i havet, omtrent som en flaskekork. Noen steder er havbunnen så grunn at isbremmen, som det kalles, har grunnstøtt. Det kan du se på overflaten som en forhøyning i isen, forteller Matsuoka.

Kart over Antarktis

Kart over Antarktis.

Foto: Creative Commons - elisfanclub, flickr