Hopp til innhold

Sikrere redningsaksjoner med fjernstyrte fly

Droner kan gjøre redningsaksjoner og forskning på snøskred tryggere. Dronene sendes inn i rasfarlige områder for å filme og måle snømengde og dybde. Utstyret som Norut utvikler testes nå og skal snart tas i bruk.

Snødrone

Dronen som flyr på autopilot tar bilder av skredområder, slik at forskerne får viktig tilleggsinformasjon.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

I Lavangsdalen ved Tromsø torsdag blir en drone sendt på vingene. Formålet er å kartlegge snøforholdene i fjellet.

– Det gikk et skred rundt nyttår, og det oppdaget vi fra et radarsatellitt-bilde. Nå gjør vi en feltundersøkelse av disse bildene. Så vi skal fly med droner over hele fjellsiden og kartlegge skredene, sier forsker ved Norut Tromsø, Markus Eckerstorfer.

Dronen flyr på autopilot etter en rute som forskerne har lagt inn på en datamaskin. Det betyr at flyet med kamera styrer seg selv.

– Flybildet gir oss en god oversikt over skredene. Utstrekningen av skredet, hvor langt skredet gikk og hvordan det så ut. Etterpå lager vi en 3D-modell av skredet, slik at vi kan beregne hvor mye volum snø det inneholdt, forteller Eckerstorfer.

SE VIDEO AV DRONENE:

Droner kan gjøre redningsaksjoner og forskning på snøskred tryggere. 
Dronene sendes inn i rasfarlige områder for å filme og måle snømengde og dybde.
Utstyret som Norut utvikler testes nå og skal snart tas i bruk.

Foto: Ørjan Hansen/NRK.

– Vi slipper å utsette folk for stor fare

Det er nye satellittbilder som viser at det har gått flere snøskred i Troms som har fått forskerne til å dra ut i felten.

– Vi gjør sammenligninger med satellittbilder fra et tidligere tidspunkt, så ser vi at det har skjedd en endring. Den endringen framtrer som lilla områder på et type kart vi har, sier seniorforsker ved Norut Tromsø, Eirik Malnes.

Da det gikk ras i Trondalen på Senja påska 2013, hvor tre personer omkom var teknologien på plass, men ble ikke brukt. Nå vil skredekspertene fra NGI tar det nye hjelpemiddelet i bruk.

– Den åpner muligheten for at vi kan få en større oversikt, uten at vi må utsette sine egne folk for stor fare. Vi trenger alltid eksperter. Det kommer vi ikke unna, at vi trenger folk som kan skred, men den kan gi oss viktig tilleggsinformasjon, forteller Regula Frauenfelder som er senioringeniør i NGI.

Skredkart Lavangsdalen

Her ser vi skredene med to ulike satellitter. I denne varianten er skredene framhevet med grønn farge.

Foto: Norut Tromsø