Sensasjonelt funn av ukjent krigsfilm

To 35 millimeters filmruller viser hittil usett materiale fra da Den røde armé gikk inn i Norge for å frigjøre Finnmark i 1944. Nasjonalbiblioteket, som nå har mottatt filmene, beskriver det som en liten sensasjon. Se filmene her!

To 35 millimeters filmruller viser materiale fra da den røde arme gikk inn i Norge for å frigjøre Finnmark. Nasjonalbiblioteket, som nå har mottatt filmene, beskriver det som en liten sensasjon.

– Vi kan godt kalle det en liten og hyggelig sensasjon, i og med at det er mye mer materiale enn det vi hadde før, og ikke minst er det viktig fordi vi har lite opptak fra en annen vinkling enn den tyskkontrollerte norske filmavisen fra denne perioden.

Håvard Oppøyen er filmbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket. De mottok filmene av ABC Nyheter, som igjen fikk dem fra personer som har arbeidet tett med kilder i det tidligere Sovjetunionen. Disse ønsker ikke å stå fram med navn.

– Da vi så på det, fant vi ut at det var fra da Den røde armé gikk inn i Norge for å frigjøre Kirkenes og Finnmark via Finland i oktober 1944, forteller han til NRK.

Krigsfilm finnmark

Tydelig fornøyde nordmenn kommer ut av gruven de har skjult seg. Mange nektet å la seg tvangsevakuere fra Finnmark, og gjemte seg heller i blant annet gruver.

Foto: Partisanmuseet

Tidligere usett materiale for Nasjonalbiblioteket

– Dette er nesten helt usett materiale for oss. Vi har en del av de samme glimtene i en sovjetisk filmavis basert på samme opptak, men vi har fått gode ti minutter med materiale vi ikke har hatt før, så det er veldig spennende, sier Oppøyen.

I de to filmene kan man se russiske soldater som går over grensen fra Finland til Norge, bygninger som fortsatt står i flammer, ruiner som ryker. De viser også mennesker som kommer ut av gruver hvor de skjulte seg.

– Vi ser jo at det brenner i ruiner. Det er ferskvare i og med at det var krigshandlinger på gang, sier Oppøyen til ABC Nyheter.

Resten av materialet kan du se her:

To 35 millimeters filmruller viser materiale fra da den røde arme gikk inn i Norge for å frigjøre Finnmark. Nasjonalbiblioteket, som nå har mottatt filmene, beskriver det som en liten sensasjon.

– Propagandakrig

Det finnes veldig lite opptak, særlig fra Finnmark, fra denne tidsepoken. Oppøyen sier at det spesielle med opptakene er at de er filmet av frigjørerne, og ikke satt sammen som for eksempel tysk propaganda.

ABC Nyheter skriver at de to rullene med 35 millimeters filmer er tatt opp av sovjetiske krigsfotografer som skulle dokumentere nazistenes flukt. Det var gode opptak for propagandafilmer for den sovjetiske arméen.

– Det er spesielt at det kommer fra andre øyne, fra frigjørerne. Vi har film av den tyskkontrollerte norske filmavisen fra samme periode, som refererer til allierte angrep, angloamerikansk terrorbombing, og den skrekkelige bolsjevikiske røde armé som truer norske byer. "Dette kan skje, du vil ikke at dette skal skje i din by" er typiske vinklinger.

– Det var propagandakrig på begge sider, så det er veldig spennende å komme over dokumentasjon fra et annet synspunkt enn det vi har fra før, sier han.