Hopp til innhold

Seks evakuert: – Jeg var ikke så bekymret, sier Roald (65)

– Jeg måtte bare pakke litt toalettsaker og klær og dra avgårde. Men det gikk helt greit, sier Roald Arne Jacobsen fra Breivikeidet i Tromsø.

Roald Arne Jacobsen på 65 år var den yngste som ble evakuert fra Breivikeidet. Til sammen seks personer måtte forlate hjemmene sine på grunn av overhengende skredfare.

Roald Arne Jakobsen er den yngste av de seks som ble evakuert fra Breivikeidet.

Torsdag ettermiddag ble han og de fem andre som befant seg i den rasfarlige bygda noen få mil fra Tromsø henta med helikopter. Det ble en strabasiøs redningsaksjon. Roald Arne på 65 år var den yngste av de som måtte forlate pakke og dra.

– For min del var det ikke så farlig. Da helikopteret kom var det bare å begynne å grynne. Det var mye snø og snøfokk, for veien har ikke vært brøyta siden tirsdag kveld i 19-tida, forteller Jacobsen.

Verre var det for tre av naboene, som er mer skrøpelige til beins.

– De måtte bli dratt i sånne sekker ned til helikopteret. Jeg beundrer virkelig redningspersonellet. Huff, de slet tungt i den dype snøen, sier Jacobsen.

Nå er han innlosjert for hotell for natten. Han håper oppholdet blir kortvarig.

– Da vi kom til Tromsø var det begynt å klarne. Jeg sa til de andre at kanskje vi bare drar tilbake igjen. De flirte bare av meg, sier 65-åringen.

Ikke redd

Han sier han ikke er redd for at huset hans skal bli tatt av snøskred. Og det han var mest bekymret for torsdag, var om helikopteret ville greie å lande i det tette snøkovet.

– Men de flyverne, de kan sine ting, så det gikk greit.

I 1997 omkom et eldre ektepar på Breivikeidet da et stort snøskred traff huset deres. Et annet hus ble også truffet, men barnefamilien som bodde der var heldigvis ikke hjemme.

Tenkte du på at det tidligere har gått menneskeliv i snøskred på Breivikeidet?

– Nei, det var jeg ikke bekymra for, sier Jacobsen.

Breivikeidet

Fylkesvei 91 mellom Hov og Breivikeidet i Tromsø kommune har vært stengt siden tirsdag. Fredag klokka ti skal det gjøres en ny vurdering.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

Grynnet til lårene

Stabssjef Kurt Pettersen i Troms politidistrikt sier det var en krevende operasjon å få reddet de seks innbyggerne på Breivikeidet. Den første utfordringer var å finne en egnet plass å lande med helikopter i snøbygene. Det var to helikopter fra 339-skvadronen på Bardufoss som bisto politiet i evakueringen.

– Dette er jo eldre personer, og politimannskapet måtte grynne opp til lårene fordi det har jo ikke vært brøyta på mange timer. Én av de seks har fått rom på et sykehjem i Tromsø, opplyser han.

De fem andre har fått hotellrom i Tromsø og blir der til det er trygt å flytte hjem igjen.