Hopp til innhold

Se video: Her må Trond skyte skremmeskudd mot isbjørnen

Isbjørnen på Hopen kom tett på da Trond Helland satt nattevakt på meteorologstasjonen i ishavet.

Her må Trond Helland skremme vekk bjørnen grytidlig tirsdag morgen. FOTO: Trond Helland.

Nattevakten ble litt ekstra spennende for meteorologifullmektigen på Hopen. Grytidlig på tirsdag morgen hørte Trond Helland hundene gjø like utenfor vinduet, og han fikk seg en overraskelse da han snudde seg rundt.

Bare fire meter fra vinduet sto det nemlig en isbjørn som hadde kommet seg litt i overkant tett på den meteorologiske stasjonen på Hopen.

– For meg som ikke har vært her før, så er det jo uvanlig når de er så nære. Jeg ble litt overrumplet, og det ble nok litt adrenalin, sier Helland.

(Artikkelen fortsetter under)

Trond Helland

Trond Helland fikk en spesiell opplevelse tirsdag morgen.

Foto: Privat

16 isbjørner så langt i år

Isbjørn er ikke et sjeldent syn på øya som ligger sørøst for Svalbard. De fire ansatte på stasjonen er de eneste som bor på øya. Oppgavene deres er både værobservasjoner, drifte stasjonen, måle isen og observere dyrelivet på øya.

Siden 27. mai har de observert totalt fire isbjørner, og så langt i år er tallet 16.

– Det er jo i nedre sjikt av skalaen, sier Helland.

Ny nattevakt og ny isbjørn!
Sitter ved PC´n kl 0420 og hører plutselig hundene gjø. Når jeg snur meg og ser ut vinduet ser jeg rett på denne, ca 4 meter fra vinduet. Det er vel en smule adrenalin som får kamera til å riste litt, særlig når pistolen klikker på første forsøk og neste forsøk smeller 2 meter fra vinduet ;) Så nå sitter jeg her med øresus, ha en fortsatt god natt!

Trond Helland på Facebook-siden «Vinteren 2016-2017 på Hopen»

Selv om de ansatte ved stasjonen er opptatte av å observere bjørnen, prøver de å holde den litt på avstand fra stasjonen. Den nysgjerrige bjørnen på tirsdag ble jaget av varselskudd.

– Den var relativt nærgående. Vi ønsker å skremme dem vekk fra stasjonen så de ikke skal føle seg velkommen, sier Helland.

(Artikkelen fortsetter under)

Hopen

Viser fram hverdagen på Facebook

Helland, som til vanlig bor i Grimstad, har rundet sin sjette måned på den spesielle øya. Herfra driver han siden «Vinteren 2016–2017 på Hopen» på Facebook på eget initiativ, hvor han deler sine opplevelser.

– Det er veldig gøy, og det er noen som kommenterer og som følger med på siden. Og når man er her, så er det greit å ha litt fritidssysler. Da tar jeg bilder og skriver litt på Facebook, og det er veldig hyggelig når folk gidder å se, sier Helland.

Han føler seg privilegert over å få muligheten til å oppleve dyrelivet på øya. I løpet av om lag to uker er imidlertid hans opphold på Hopen over, og da venter helt andre klimatiske forhold.

– Da reiser jeg til Grimstad for å få litt sol og sommer.