– Se på Hammerfest og Rogaland – vi kan ikke satse på olje

VADSØ (NRK): Vadsø skal være stolte av de flinke byråkratene. Og nye arbeidsplasser bør handle om fisk og havbruk som varer evig, ikke et usikkert oljeeventyr.

Sigurd Richardsen og Wenche Pedersen

Sigurd Richardsen og Wenche Pedersen ville være stolte av den kompetansen om finnes blant offentlig ansatte i fylkeshovedstaden Vadsø.

Foto: Knut-Sverre Horn

Valglogo

Det var synspunkter som ble framført med stor styrke under valgdebatten i Vadsø tirsdag kveld – først og fremst av SVs Sigurd Richardsen. Han trodde ikke på noe oljeeventyr for fylkeshovedstaden.

– Sovjetkommunismen er borte, vi kan ikke vedta mastodonter igjen. Det vi har her er havet. Det blir aldri tomt. Det er næringer som bygger på havet vi må satse på; fiskeri, havbruk og alt i tilknytning til det. Olje? Vi ser hvordan de svetter i Hammerfest og hvordan krisa har slått inn i Rogaland, sa Richardsen.

Valgdebatt fra Vadsø i forbindelse med kommunevalget 2015

Se valgdebatten fra Vadsø i reprise.

Mistet 500 i industrien

Høyres toppkandidat Hans-Jacob Bønå ville satse stort på videreutvikling av havna, og har i motsetning til SV tro på etableringer knytta til økt oljeaktivitet øst i Barentshavet.

– Det kan være ting på gang, men da må vi være på selger'n. Vi må være først, sa Bønå.

– Det har forsvunnet 400-500 industriarbeidsplasser de siste 30 årene. Det er en realitet. Alle husker at havna har vært travel. Vi har fått god vekst i sjarkflåten, men før kunne du gå tørrskodd til øya på sjarkene som lå fortøyd. Sånn hadde vi det før, sånn vil vi ha det igjen.

Bernt Aksel Jensen (Vadsølista) er leder i havnestyret, og viste til at det er blitt flere båter og fiskere, og nyetablering av fiskemottak.

– Det omsettes for nesten en million per kystbåt. Store mengder fisk, reker og kongekrabbe. Det går an å jobbe seg sakte, men sikkert opp, sa Jensen, som også trodde på muligheter i Barentshavet.

Wenche Pedersen (Ap) og Hans-Jacob Bønå (H)

Wenche Pedersen (Ap) og Hans-Jacob Bønå (H) forsøker å overbevise et par av tilhørerne etter at den direktesendte debatten var over.

Foto: Knut-Sverre Horn

Stolte av byråkratene

Vadsø har mange ansatte i offentlig sektor, og Arbeiderpartiets Wenche Pedersen ville omtale dem med stolthet.

– Jeg har aldri i mitt liv hørt at man i Oslo, Tromsø eller Bodø har skammet seg over sine statlige arbeidsplasser. Tvert imot er man kry fordi man har fantastisk kompetanse. Vi må snakke opp byen og snakke opp kompetansen vi har her, sa pedersen til stor applaus.

– Offentlige arbeidsplasser like bra som andre. Vadsø må kanskje dyrke det vi er gode på, mente KrFs Otto Strand.

– Det er en slags mobbing av byråkrater. Selv de gamle babylonerne skjønte at byråkratiet er en forutsetning for sivilisasjon og demokrati. Vi skal ha et velfungerende byråkrati, sa Sigurd Richardsen.

Strid om privat generasjonshage

Uenigheten i panelet var kanskje størst i debatten om det private initiavet til generasjonshagen, der barnehage, arbeidstrening for unge og tilbud for eldre skal være under samme tak. Arbeiderpartiet var klarest i sin støtte.

– Vi har innovative miljøer, og det er ekstremt viktig at Vadsø tar vare på de kloke hodene. Vi har nasjonal og kanskje internasjonal interesse fra forskere rundt prosjektet. Og vi har vært åpne på at det kan gå ut over offentlige arbeidsplasser, sa Wenche Pedersen.

Den privatiseringen møtte klar motstand fra Vadsølista og Rødt, mens Miljøpartiet De Grønne etterlyste en pragmatisk holdning til akkurat det. Høyre ville ha en utredning før de tok stilling til saken.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Vilde Kristine Malmo Nordnytt

Få med deg ukas første Nordnytt med Vilde

Få med deg ukas første Nordnytt med Vilde