Satte ny fartsrekord over vidda: – Litt spying hører med

På de siste ti milene inn til mål i Alta stakk Rune Høydahl og Jon Kristian Svaland ifra og vant 300-kilometeren i Offroad Finnmark.

Det ble favorittseier både på 70 mila og 30 mila i årets Offroad Finnmark. 
Mest spenning ble det på 30 mila.
Der skilte det bare 20 minutter mellom tetlagene omlag fem mil før mål i dag.

Det ble favorittseier både på 70 mila og 30 mila i årets Offroad Finnmark. Mest spenning ble det på 30 mila.

Rune Høydahl

Rune Høydahl er Norges mes meriterte mannlige terrengsyklist, og deltok for første gang i Offroad Finnmark.

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Jeg har fått fantastisk hjelp av John Kristian som har motivert og pushet meg. Vi har fått til bra samkjøring og når det var ganske flatt gikk det veldig fort. Vi har prøvd å kjøre fort der det går, og trygt i de tekniske partiene. Litt spying hører med, sier en fornøyd Rune Høydahl fra Sande til NRK etter målgang.

Sammen med Jon Kristian Svaland fra Lillehammer vant 300-kilometeren i terrengsykkelrittet Offroad Finnmark.

De to utgjorde Team Cityride, og passerte målstreken i Alta fredag klokken 11.38. Lenge kjempet de side om side med det lokale laget Team Multisport om seieren. Men etter den obligatorisk hvilen i sjekkpunktet i Máze fredag morgen ristet de av seg det konkurrerende laget.

Team Cityride

Høydal (t.h.) ga æren for at laget vant til makker Jon Kristian Svaland.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Satte ny fartsrekord

Til sammen brukte Høydahl og Svaland 17 timer og 38 minutter på rittet, med fratrekk av den obligatoriske hvilen på to timer i Máze.

Det er én time fortere enn i det beste laget i fjor og ny fartsrekord.

Men de to seierherrene følte seg ikke trygg på seieren før seint i løpet.

– I et motmarkløp kan du ikke være trygg på seieren før du er i mål. Det er så mye som kan skje, særlig med utstyret, sier Høydahl og får støtte av makkeren.

– Selv om du kjører forbi noen, er det et langt løp. Du kan gå på en kanonsmell, og da kan noen som ligger bak, men som har en stigende formkurve likevel kjøre forbi. Jeg føler meg ikke trygg før det er 20 minutter til mål, sier Svaland.

En annerledes opplevelse

I mål i Alta sentrum endte Høydahl og Svaland 37 minutter foran de lokale guttene Daniel Leirbakken fra Burfjord og Daniel Strand fra Alta – som passerte mållinjen klokken 12.15 fredag.

Rune Høydahl er Norges mest meriterte terrengsyklist. Han har tidligere blant annet representert Norge i OL i Atlanta i 1996 og i Sidney i 2000.

Han har også kommet på andreplass i verdenscupen i terrengsykling sammenlagt, og vant Norseman som er et av verdens tøffeste triatlon-konkurranser i 2004.

Han syns det er vanskelig å sammenligne Offroad Finnmark med andre løp.

– Jeg har jo kjørt etappeløp på opp mot en uke, som Tour de France mountainbike, men aldri kjørt så langt i et strekk. Det er tøft å konsentrere seg hele tiden, og porsjonere ut kreftene riktig. Ikke minst er det utfordrende å få i seg nok mat når man er så sulten at matlysten blir borte, sier Høydahl.

nummer to offroad finnmark 300

Daniel Leirbakken fra Burfjord og Daniel Strand fra Alta kom inn som nummer to på Offroad Finnmark 300.

Foto: Morten Broks/Offroad Finnmark

– Vi må si oss fornøyd. De som slo oss var storfavoritter, så det er veldig mye som skulle ha stemt for at vi skulle slå dem, sier Daniel Leirbakken etter målgang.

Da han og makkeren hørte at de lå 23 minutter bak lederne, skjønte de at de to foran skulle ha veldig store problemer for at det lokale laget skulle klart å slå dem.