Hopp til innhold

Svalbard er Norges Sahara – nå er det sandstorm i Longyearbyen

Lite snø på bakken og sterk kuling fører til sandstorm i Longyearbyen mandag kveld. Folk blir bedt om å sikre løse gjenstander.

Sandstorm i Longyearbyen

Sandstorm fører til dårlig sikt på Svalbard. I tillegg er sola nå forsvunnet for godt i år.

Foto: Line Nagell Ylvisåker / NRK

– Så langt har vi ikke fått melding om noen skader, men det har friskna til utover kvelden, forteller vakthavende Kjell-Arne Lundin på politiavdelinga til Sysselmannen.

Sjøl var han ute og luftet hunden. Når vindkastene med finkorna sand kom inn Adventdalen, ble det ikke bare dårlig sikt. Sanda stikker seg overalt, både i øynene og munnen, forteller Lundin.

– Jeg møtte folk som gikk med slalåmbriller på. Folk som har bodd her en stund er vant til sandstormer. Men det er jo litt ubehagelig. Det er så det knaser i tennene.

Longyearbyen lokalstyre har bedt innbyggerne om å sikre alle løse gjenstander sånn at de ikke blir tatt av den sterke vinden.

– Norges Sahara

Mørketida er i full gang på Svalbard. I to-tretida om ettermiddagen allerede kommer mørket. Ennå har ikke snøen lagt seg nede i dalene.

Sandstorm i Longyearbyen

Sandstormen dekker til både fjellene og månen.

Foto: Line Nagell Ylvisåker / NRK

– Svalbard er som Norges svar på Sahara. Det sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Pernille Borander til Svalbardposten.

Dette sier Boarander til NRK:

– Det er lokal sandstorm fordi det blåser kjempemasse på Spitsbergen fra en østlig retning og det er veldig tørt. Det har ikke vært noe særlig nedbør. Og det har ikke lagt seg noe særlig snø de siste dagene. Når vinden blåser gjennom Adventdalen, drar den med seg sand.

Borander forteller at hun har sett bilder som observatørene har gjort i Adventdalen.

– Det er ikke snøskuffer man trenger der oppe. Man trenger bare en kost, for man må koste sand, sier hun.

Det har allerede blåst i mange dager. Vinden fortsetter utover mandag kveld og skal avta tirsdag utpå formiddagen.

Sandstorm i Longyearbyen

Dette bildet var tatt mandag formiddag, mens det var et snev av lys i Longyearbyen.

Foto: Line Nagell Ylvisåker / NRK