Samlet inn 700.000 kroner til Einar Gelius

– Dere får vente og se hva som kommer i prekenen på søndag. Presten Einar Gelius er smilende, men hemmelighetsfull under sitt besøk i Sør-Troms.

Einar Gelius

Einar Gelius benyttet fredag muligheten til å besøke Trondenes kirke i Harstad på vei til nabokommunen Ibestad.

Foto: Jan Riise Pedersen / NRK

Fredag besøkte han Trondenes kirke i Harstad. Kirka er den eldste i Nord-Hålogaland bispedømme. Trondenes kirke er verdens nordligste steinkirke og er bygd i middelalderen

Einar Gelius besøkte Ibestad

Einar Gelius hilste blant annet på leder i Ibestad kirkelige fellesråd Marthe Stensen

Skal møte folk i Ibestad

I helga skal presten Einar Gelius møte folk i Ibestad kommune i Sør-Troms. Det var der Einar Gelius, som den eneste etter 3.-gangs utlysning, søkte på jobben som sogneprest.

Bispedømmerådet i Nord-Hålogaland ansetter prester i bispedømmet. De sa imidlertid nei å ansette Gelius. Rådet mente at Einar Gelius på grunn av det som skjedde da han var prest i Vålerenga menighet i Oslo ikke vil passe inn i Ibestad.

Voldsomt engasjement

I Ibestad var det før ansettelsessaka kom opp i bispedømmerådet et voldsomt engasjement for å få Einar Gelius som ny prest i kommunen.

Mindre ble ikke engasjementet etter avslaget på jobbsøknaden.

Det ble satt i gang en kronerulling. Målet var å skaffe så mye penger at det kirkelige fellesrådet i Ibestad kunne tilby Gelius et halvt års vikariat i en annen prestestilling i kommunen.

Nå har Fellesrådet ifølge avisa Dagen fått inn 700.000 kroner. Pengene skal komme fra 300 mennesker fra hele landet.

– Dette er hyggelig, sier Einar Gelius der han står midt i Trondenes kirke i Harstad.

Vil takke befolkningen

Den forsmådde presten kom fredag til Harstad, men reiser videre til Ibestad dit han er invitert for å holde et foredrag om folkekirken for Harstad kirkeforum.

– Det var hyggelig å bli invitert. Jeg kommer jo hit for å takke befolkninga for det engasjementet og støtten de har gitt meg, sier han.

– Søndag skal du holde et foredrag i Folkekirken. Hva skal du snakke om?

– Jeg skriver sjelden talene mine på forhånd. Det har jeg heller ikke gjort denne gangen. De som vil vite det får komme i kirka søndag kveld, smiler han som ville bli prest i en liten Troms-kommune.