Hopp til innhold

Melder seg ut av kirka etter at Gelius fikk avslag

Roy Normann fra Ibestad leverte sine utmeldingspapirer til Den norske kirke etter at nyheten om at Einar Gelius ikke blir prest i kommunen ble kjent.

Roy Normann

Roy Normann fyller ut papirene som melder ham ut av statskirka.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Jeg har fått bekreftet at kirka ikke er for alle. Det syns jeg man skal forholde seg til, og velger å melde meg ut, sier Roy Normann.

Tirsdag troppet han opp på rådhuset i Ibestad for å skrive sin utmelding fra Den norske kirke. Han forteller at dette er noe han har tenkt på å gjøre i lang tid, men hadde håpet at han skulle slippe.

– Når en slik mann ikke er skikket til å være prest i den norske kirka, anser ikke jeg meg som kirkegjenger i den samme kirka, sier Normann.

Det var tirsdag formiddag at bispedømmerådet fortalte at de vil utlyse prestestillingen i Ibestad for fjerde gang.

Ifølge stiftsdirektør Oddgeir Stenersen i Nord-Hålogaland bispedømme var det en flertallsavgjørelse at stillingen skal lyses ut igjen.

Eneste søker

Einar Gelius var eneste søker til stillingen, og innbyggerne i kommunen har engasjert seg for å få den omstridte presten til kommunen.

I forrige uke gikk 400 mennesker i fakkeltog til støtte for Gelius på Ibestad. Også kommunepolitikerne har engasjert seg sterkt i saken. Ordfører Dag Sigurd Brustind fortalte etter avgjørelsen at han er skuffet over at ikke Gelius får jobb i kirka.

Samtidig har det vært kritiske røster som har pekt på at Gelius har hatt problemer med alle biskopene han har tjenestegjort for.

– Ikke alle velkomne i kirka

Normann sier det ikke er noe mål i seg selv å få en prest som er omstridt, men at han ikke ser det som negativt med en prest som viser medmenneskelighet.

Han sier art han ikke føler han får påvirket kirka, og at han nå har fått bekreftet at ikke alle er velkomne i kirka.

– Det forholder jeg meg til. Jeg syns ikke at det å melde seg ut er en god eller ønskelig løsning, sier Normann.

Han trekker seg også fra den offentlig betalte jobben som tilsynsmann for prestegården i Ibestad. Prestegården eies av Opplysningsvesenets fond.

Gelius søker ikke igjen

Gelius forteller til NRK at han er skuffet over at han ikke fikk jobben. Men han kommer ikke til å søke når stillingen utlyses på nytt.

– Det er selvfølgelig trist og leit. Jeg hadde lyst å etterfølge min bestefar hundre år etter at han selv var prest i Ibestad. Slik ble det ikke, sier Gelius, som ikke er overrasket over avgjørelsen.

Det har kommet mange sterke reaksjoner fra Ibestad på Facebook etter at nyheten ble kjent tirsdag. Da han åpnet formannskapsmøtet i kommunen i dag, manet ordfører Brustind til ro.