Hopp til innhold

Russland tester raketter mot satellitter – rakettene kan bli utstyrt med atomvåpen

Samtidig som Norge og USA samarbeider militært om nye satellitter for nordområdene, tester Russland raketter for å kunne angripe satellitter i det samme området.

Test av det russiske antisatellittvåpenet Nudol

Russland tester raketter for å kunne angripe fiendtlige kommunikasjonssatellitter over det nordlige Russland. Samtidig samarbeider USA og Norge militæret om to nye kommunikasjonssatellitter for nordområdene i 2022.

Foto: Sputnik

Amerikanske etterretningskilder bekrefter ifølge CNBC at Russland like før årsskiftet gjennomførte en test fra Plesetsk ved Arkhangelsk i Nordvest-Russland.

Amerikanske forskere mener det russiske rakettsystemet kan bli utstyrt med atomvåpen. Russiske eksperter mener også at dette er sannsynlig.

Samtidig samarbeider det norske og amerikanske forsvarsdepartementet om to nye satellitter for nordområdene.

Det russiske antisatellittvåpenet er planlagt for bruk nettopp mot kommunikasjonssatellitter, ifølge amerikanske etterretningskilder.

SV bekymret

Nettopp dette gjør at leder av SV, og medlem av forsvarskomiteen i Stortinget, Audun Lysbakken, frykter alvorlige konsekvenser for Norge.

– Når man åpner opp for denne bruken av våre satellitter er det opplagt at det bidrar til å øke spenningen mellom USA og Russland, og på den måten gjøre Norge mer utsatt, sier Lysbakken.

Audun Lysbakken

SVs leder Audun Lysbakken mener satellittsamarbeid med USA øker spenningen mellom USA og Russland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Nye satellittbilder

Ifølge offisielle russiske kilder skal rakettsystemet PL-Nudol angripe og ødelegge eventuelle fiendtlige raketter mellom verdensdeler, ikke satellitter.

Men, nye satellittbilder avslører at det er feil, mener russiske forskere.

Satellittbildene skal vise et komplett antisatellittanlegg med mobile raketter og radarsystem.

I den nye stormaktsrivaliseringen mellom USA, Russland og Kina er militær bruk av verdensrommet sentralt, ifølge oberst og dosent ved Försvarshögskolan i Stockholm Gjert Lage Dyndal. Han peker spesielt på metoder for å sette satellitter ut av spill.

– Det har ikke vært mye offentlighet om dette ennå. Men det har skjedd mye på dette feltet nylig, sier oberst Gjert Lage Dyndal.

Utskytningsanlegget for antisatellittvåpenet PL-19 Nudol ved Plesetsk

Satellittbilder viser utskytningsanlegget med mobile rakett- og radarsystem.

USA ønsker å spre risiko

USA ønsker med satellittsamarbeidet med Norge å spre risiko, ifølge offisielle uttalelser.

President Donald Trump mener USA må forberede seg på krig i verdensrommet. I forrige uke ga Trump ordre om å begynne arbeidet med Space Force, en egen militær avdeling for å kunne svare på nye trusler.

Russland og Kinas nye antisatellittvåpen skal være en viktig grunn til det.

Anerkjente internasjonale eksperter mener satellittsamarbeidet mellom USA og Norge kan føre Norge inn i en stormaktskonflikt.

Flere utvikler antisatelittvåpen

Kommunikasjonssjef i Etterretningstjenesten Ann-Kristin Bjergene vil ikke kommentere utviklingen av russiske antisatellittvåpen, men henviser til den nylig utgitte åpne trusselvurderingen FOKUS 2019.

I FOKUS 2019 går det fram at flere land utvikler antisatellittvåpen. Etterretningstjenesten mener de nye våpnene kan «svekke en motstanders slagkraft betydelig» og «bidra til en troverdig evne til gjengjeldelse»

De nye russiske rakettene må sees i sammenheng med en internasjonal utvikling, sier forskeren Pavel Podvig, som er tilknyttet FN og Princeton University.

– De militære blir stadig mer avhengig av kapasiteter i verdensrommet, blant annet for kommunikasjon og etterretning. Det er dette som trolig ligger bak utviklingen av Nudol. Systemet kan potensielt true satellitter som støtter militære operasjoner.

Seniorrådgiver Asgeir Spange Brekke i Forsvarsdepartementet ønsker ikke å gi noen kommentarer. Ingen ved Forsvarets forskningsinstitutt, FFI, eller Forsvarets høgskole har kunnet gi vurderinger. Det har heller ikke vært mulig å få kommentarer fra den russiske ambassaden i Oslo.

Testraketten Russland skjøt ut før nyttår traff for øvrig målet sitt, og styrtet etter 17 minutter, etter å ha tilbakelagt 300 mil etter utskytning.

PL-19 Nudol

De russiske anti-satellittrakettene er testes for angrep av fiendtlige kommunikasjonssatellitter over det nordlige Russland. Etter planen skal et militært samarbeid mellom Norge og USA føre til oppskytning av to kommunikasjonssatellitter for Nordområdene i 2022.

Foto: Det russiske forsvaret

Flere nyheter fra Troms og Finnmark