Hopp til innhold

Russere på harryhandel sniker seg inn i Finland via Norge

Finland har stengt grensen for russere og sluttet å gi dem visum, men når trangen til å reise over grensen for å handle melder seg, tar russiske turister veien om Norge.

Norge har nemlig ikke stengt grensen, og overgangen ved Storskog i Finnmark har dermed blitt et smutthull for russere som får visum hit. Når de først er i Norge – og dermed inne i Schengen – kan de kjøre over den ubevoktede grensen til Finland og handle, skriver Euractiv.

Daglig kommer busslaster med folk med lange handlelister. Kaffe, sjokolade og ost er populære varer for russere på grensehandel.

På spørsmål fra den finske kringkasteren YLE , sier landets utenriksdepartement at varer som er omfattet av europeiske sanksjoner – blant annet luksusvarer – ikke bør selges til kunder som åpenbart planlegger å ta dem med til Russland.

Hva som faktisk er i handleposene er ikke godt å vite. Selv om finske tollere prøver å ha kontroll med hva som føres ut av landet, mener toller Kari Hannu at det er hans norske kolleger som har ansvar for det som tas med videre til Russland.

Grensebyen Näätämös to kjøpmenn har lagt seg på hver sin linje. Mens én nekter å gi russerne mulighet til å få tilbake momsen, skriver den andre ut kvitteringer for eksport og overlater det til tollerne om de vil godkjenne den eller ikke. (NTB)

Storskog grensekontrollsted
Foto: Amund Trellevik/NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark