Hopp til innhold

Rødt valgskred: – Tromsøværingene har tatt oss på alvor

Befolkningen i Tromsø har talt: De borgerlige partiene må gi fra seg styringen i kommunen.

Nytt regime

Jens Ingvald Olsen (Rødt, i midten) kan smile, omringet av sine mektige kvinner, Ingrid Kielland (SV) på hans høyre side og Kristin Røymo (Ap) på hans venstre side.

Foto: Sander Edvardsen / NRK

– Det føles veldig godt. Har vært målet vårt å gjøre det så godt som mulig. Prognosene har pekt i riktig retning. Vi har jobbet i mange år. Mange har ikke tatt oss så alvorlig som befolkningen i Tromsø har gjort, sier Jens Ingvald Olsen, Rødts ordførerkandidat i Tromsø

For fire år siden knuste Høyre til i Tromsø, og endte opp med 36 prosent av stemmene. Fire år senere er situasjonen en helt annen i «Nordens Paris».

Når 81,7 prosent av stemmene er talt opp, stikker Arbeiderpartiet av med 29,9 prosent av stemmene, men den store valgvinneren er likevel partiet Rødt.

Så langt i opptellingen står de igjen med en oppslutning på 15,1 prosent, en økning med 7,9 prosentpoeng fra valget i 2011.

Vi ska bruke makta vi får til det beste for folket. Dette er en tillitserklæring som vi aldri har sett før, og vi tar det på største alvor, sier Jens Ingvald Olsen, Rødts ordførerkandidat.

Det store spørsmålet nå er hvordan ansvaret i kommunen skal fordeles. Rødt er veldig interessert i å få Olsen som ordfører. Arbeiderpartiet vil gjerne ha deres kandidat, Jarle Aarbakke, i den samme rollen.

Reaksjoner på valgresultatet i Tromsø.

Samarbeidspartiene ønsker ikke byråd

Dersom Arbeiderpartiet går sammen med Rødt, SV og Miljøpartiet de Grønne, vil partiene ha totalt 25 representanter i kommunestyret, av totalt 43.

Men de røde partiene er ikke bare uenige om hvem som skal bli ordfører. Det er flere politiske spørsmål de foreløpig ikke har klart enes om.

Både SV og Rødt ønsker å gå bort fra dagens styresett, parlamentarismen.

– Vi er tydelige på at vi ikke ønsker å bli en del av et byråd, sier ordførerkandidaten til SV, Ingrid Kielland, til NRK.

Også Rødt er klar på at de ikke ønsker å være en del av et byråd, men partiet kan gjerne støtte et mindretallsbyråd når sakene havner i kommunestyret.

Også har du saken om Kvaløyforbindelsen. Skal den legges i tunnel fra Sør-Tromsøya til Håkøya, eller i bru fra Langnes til Kvaløysletta?

– Vi skal nå danne byråd sammen med Rødt og SV. Det blir spennende, og de neste dagene skal vi diskutere både prinsipper og saker. Men i utgangspunktet har vi et felles grunnlag som ligger der, og vi har hatt et veldig konstruktivt samarbeid lenge, sier Kristin Røymo (Ap), som ser ut til å bli kommunens nye byrådsleder.

Byrådslederkandidat, Kristin Røymo (Ap), og ordførerkandidat Jens Ingvald Olsen (Rødt) har fortsatt flere saker de må diskutere.

– Lykke til

Partiene som har sittet i byråd i fire år, Venstre, Frp og Høyre, tok nederlaget med fatning.

– Vi ligger an til å gjøre vårt beste valg siden 80-tallet. Samtidig er det nok flere faktorer som gjør at det borgerlige styre må gi fra seg makten: For det første har Høyre i Tromsø gått kraftig tilbake. Samtidig er det en politisk vind som blåser mot venstresiden, der de borgerlige partiene taper terreng over nesten hele landet, sier Venstres Jonas Stein.

Frps ordførerkandidat, Anni Skogman, var skuffet over resultatet.

– Jeg har vært optimist helt til for en halvtime siden, da jeg forsto hvordan det gikk. Nå er det bare å ønske valgvinnerne lykke til. Vi har selv sittet i byråd, og vet hvor krevende det er.

Høyre, som gjorde et historisk valg i Tromsø for fire år siden, går tilbake 15,8 prosentpoeng.

– Vi har falt drastisk. Samtidig synes jeg vi har fått til en god valgkamp, og er stolt over den valgkampen vi har gjort, sier Høyres ordførerkandidat, Kristian Støback Wilhelmsen.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) var svært skuffet mandag kveld.

– Det er bare å erkjenne nederlaget, de rød-røde har vunnet i Tromsø, sier han.

– Hva gikk galt?

Det som skjedde i januar har svekket oss, uten tvil. Et parti som ikke har orden i egne rekker kan ikke regne med at velgerne støtter opp.

– Hva nå?

– Nå blir det rødt-rødt styre i byen. Høyre skal jobbe hardt for å følge opp det vi har gått til valg på, som Tromsøbadet og Kvaløyaforbindelsen. Og så kommer vi sterkt tilbake ved neste valg.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark