Hopp til innhold

Ligger an til maktskifte – men partiene er fortsatt uenige

De første prognosene er nå klare. I Tromsø ser det ut til at meningsmålingene har vært representative for folkets meninger.

Krangel

Byrådslederkandidat, Kristin Røymo (Ap), og ordførerkandidat Jens Ingvald Olsen (Rødt) har fortsatt flere saker de må diskutere.

Foto: Mats Myrstad / NRK

Partiet Rødt har sett ut til å bli den store vinneren i Tromsø i årets valg, i hvert fall ut fra meningsmålingene.

Nå er forhåndsstemmene talt opp, og de gir Rødt en oppslutning på 17,7 prosent, mens Høyre går 16,9 prosentpoeng tilbake og ender på 19,2 prosent av forhåndsstemmene.

Arbeiderpartiet går fram med 3,0 prosentpoeng til 29,4 prosent. SV får en oppslutning på 7,4 prosent (+1,7).

Dermed ligger de rødgrønne an til å få et klart flertall med 24 kommunestyrerepresentanter mot 16 representanter til samarbeidspartnerne Høyre, Frp og Venstre.

– Det ser ut til at vi får et skifte i Tromsø når, sier Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Kristin Røymo når forhåndsstemmene er talt opp.

– Det blir spennende å se hvordan styrkeforholdet mellom oss blir. Men vi er tydelig på at vi har jobbet godt i opposisjon i fire år nå, og ønsker å fortsette det gode samarbeidet oss imellom, sier hun.

Fortsatt en del uenigheter

Med en oppslutning på 17,7 prosent i de første prognosene, er det Rødt som ser ut til å bli Arbeiderpartiets viktigste medspiller. Partiets ordførerkandidat, Jens Ingvald Olsen, er tydelig på at det kan bli en del heftige diskusjoner blant de rødgrønne partiene, dersom de får flertallet i kommunen.

– Vi ser ut til å få en stor gruppe fra Rødt. Med over 17 av stemmene vil vi få åtte representanter i kommunestyret. Det gir oss en sterk posisjon når avgjørelser skal tas, sier Olsen.

Blant annet vil det bli en diskusjon om hvem som skal bli ordfører.

– Vi er tydelige på at jeg er ordførerkandidat. Dersom Arbeiderpartiet krever ordføreren, er de nødt til å gi fra seg både noen politiske saker og posisjoner, sier Olsen.

Også Kvaløyforbindelsen er et hett tema. Rødt vil ha bru fra Langnes til Kvaløysletta, Arbeiderpartiet ønsker å gå for det sittende byrådets forslag: En tunnel fra Tromsøya over til Håkøya.

– Alternativet til byrådet er miljøfiendtlig. Det legger ikke til rette for kollektivtrafikk, og gang og sykkelsti, men fremmer heller privatbilismen, sier Olsen, som likevel tror de skal klare seg bra dersom de havner i posisjon.

– Det er mange flotte folk å samarbeide med.

Byrådslederkandidat, Kristin Røymo (Ap), og ordførerkandidat Jens Ingvald Olsen (Rødt) har fortsatt flere saker de må diskutere.

Ap og Frp størst i Harstad

Hanne C. S. Iversen

Hanne C.S. Iversen (Frp) på valgvake i Harstad.

Foto: Nils Mehren / NRK

Når 44,9 prosent av stemmene i Harstad er registrert, står Frp med 21,1 prosent av stemmene, mens Arbeiderpartiet har 37,2 prosent.

Frp går likevel kraftig tilbake. For fire år siden gjorde de et kjempevalg, og fikk hele 32,3 prosent av stemmene.

– 21,1 prosent av stemmene så langt er godt over landsgjennomsnittet. Det må vi være fornøyde med, sier Frps ordførerkandidat, Hanne C.S. Iversen.

Høyre vil ha et borgerlig styre i Harstad. Slik det ser ut nå, er Høyre og Frp avhengige av samarbeid med et tredje parti.

– Vi er åpen for samtaler, og inviterer alle de borgerlige partiene i Harstad til møter i morgen, slik at vi kan gjøre Harstad blå igjen, sier Iversen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark