Hopp til innhold

Prinsesse Ingrid Alexandra snart «klar til strid» – vil tjenestegjøre i Brigade Nord

Prinsessen skal til Skjold leir i Indre Troms, som er kjent for: 20 kuldegrader i mars, og hyppige forekomster av neseblod på kasernene.

Prinsesse Ingrid Alexandra besøker Brigade Nord

Prinsesse Ingrid Alexandra skal tjenestegjøre i Indre Troms fra 2024. I oktober besøkte hun sanitetssoldatene på Bardufoss.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Folk kommer til å synes det er litt stas. Noen gutter og jenter kommer sikkert til å bli «starstruck», sier Alexandra Ruud.

Prinsessen skal i 2024 avtjene 12 måneders førstegangstjeneste ved Ingeniørbataljonen i Brigade Nord, melder Kongehuset mandag.

Les også Prinsesse Ingrid Alexandra besøkte Hæren

Alexandra Ruud var en av hovedpersonene i NRK-serien «Klar til strid» og tjenestegjør i dag ved Panserbataljonen.

Hun håper NRK-serien har vært med å gi et positivt inntrykk av Hæren som tjenestested.

– Jeg synes det er utrolig kult at hun skal til Hæren og har valgt Indre Troms som tjenestested. Jeg håper hun lot seg inspirert av det vi gikk gjennom i serien, Ruud.

Prinsesse Ingrid Alexandra besøker Hæren i Brigade Nord

I oktober i fjord besøkte prinsesse Ingrid Alexandra Brigade Nord på Setermoen i Bardufoss tirsdag. Der fikk hun skyte med ulike våpen. Foto: Heiko Junge / NTB POOL

Foto: Heiko Junge / NTB

Skjold leir: Minus 20 grader i mars og neseblod

Prinsesse Ingrid Alexandra drar i januar til Skjold leir i Indre Troms, hjemmebase for 2. bataljon og Ingeniørbataljonen. Leiren ligger i Øverbygd i Målselv.

I mars 2023 var laveste målte temperatur i Øverbygd 20 kuldegrader. De siste årene har leiren slitt med økt hyppighet av neseblod.

Skjold leir ligger i Målselv kommune og huser 2. bataljon og Infanteribataljonen.

Sjef for 2. bataljon, oberstløytnant Bjørn Andreassen, bekreftet til NRK i februar at leiren til da hadde 150 bekreftede tilfeller av neseblødning i 2023.

En kaserne, tilhørende 2. bataljon, skilte seg spesielt ut:

– Vi ser svært alvorlig på saken. Min høyeste prioritet er ivaretagelse av soldatene mine. Det minste vi skal kunne tilby dem er en trygg og god plass å bo, sa Andreassen til NRK.

Viktor Sebastian Seljevold Fladmoe, er hovedtillitsvalgt i Forsvaret.

Hovedtillitsvalgt i Hæren Viktor Sebastian Seljevold Fladmoe tjenestegjør i Bardufoss. Han sier soldatene ved Skjold leir trives godt.

Foto: ØYSTEIN ANTONSEN

Skal ikke til «neseblod-kasernene»

Hovedtillitsvalgt i Hæren Viktor Sebastian Seljevold Fladmoe, understreker at de fleste kasernene der neseblødningene var hyppigst i vinter, tilhører 2. bataljon ved Skjold leir, og ikke Ingeniørbataljonen.

– Det er fortsatt noen tilfeller av neseblod i leiren, men det opptrer ikke så hyppig som før, sier Fadmoe til NRK.

Les også 150 soldater har blødd neseblod i militærleir på én måned: – Vi ser svært alvorlig på saken

Skjold leir

Han håper prinsessens tjenestetid også kan løfte oppmerksomheten til på de tingene som Forsvaret trenger å få satt søkelyset på:

Skjold leir har sine utfordringer med spesielt bygningsmassen. Hun får der et godt innblikk i flere sider av Forsvaret, sier Fadmoe.

Soldater går forbi kasernen Sannan i Skjold leir.

Til tross for at Skjold leir skal være blant de mest isolerte stede en soldat kan tjenestegjøre, trives soldatene godt, mener de hovedtillitsvalgte.

Foto: Harald Albrigtsen / NRK

Om Skjold leir: – Soldatene trives veldig godt

Fladmoe tror det vil bli litt spesielt for soldatene i starten, å tjenestegjøre med en prinsesse.

Men hun skal også bli soldat som alle andre, påpeker Fadmoe.

Som tjenestested har Skjold leir fått et frynsete rykte: som isolert fra omverden og med kalde vintre. Fladmoe mener ryktene er langt fra sanne.

– Det har blitt slengt mye negative kommentarer om Skjold. De har ikke noe utested. De har en kjent problematikk med dårlig bygningsmasser og gamle kaserner. Men soldatene sier til oss at de trives veldig godt, mener han.

Les også Ny NRK-serie viser hvordan ungdom trenes for å bli klar til krig

Chris Johan Larsen

Alexandra Ruud

Alexandra Ruud er fortsatt i Forsvaret. Hun skal bli skytter på CV90-kampvogn.

Foto: NRK

Om Ingeniørbataljonen: – Driver med mye kult

Etter rekruttperioden får prinsessen tildelt en tjenestestilling, og skal gjennomføre en fagperiode med mer spesifikk utdanning, etterfulgt av en avdelingsperiode med trening og øving, skriver Slotten.

Alexandra Rud er i en av stormeskadronene i Panserbataljonen, som har stridsvogner og stormpanservogner.

Hun sier Brigade Nord er avhengig av Ingeniørbataljonen for å kunne operere fritt.

– Ingeniørbataljonen driver med mye kult: De blir gode på alt mulig av sprengstoff, og å legge broer. Slikt som vanlig infanteri ikke kan gjøre selv, sier Ruud.

Les også Prinsesse Ingrid Alexandra hoppet fra 6000 meter

Prinsesse Ingrid Alexandra står på en gresslette etter landing etter å ha hoppet i fallskjerm

Isolasjon kan skape samhold

Viktor Sebastian Seljevold Fladmoe tror isolasjonen fra resten av samfunnet, i seg selv, er med på å styrke samholdet blant soldatene som tjenestegjør der.

– Da har man hverandre, og det er ikke så mye mer man kan finne på. Det gjør at soldatene blir en «god gjeng». Hver gang jeg er der, og møter soldatene, skinner det gjennom hvor godt de aller fleste trives der, avslutter han.

Alexandra Ruud tror prinsessen vil bli godt tatt vare på av sine medsoldater på Skjold og at hun vil få en fin tjenestetid i Indre Troms.

– Vintrene er kalde, men somrene er utrolig flotte. Når man får oppleve naturen og fjellene i Indre Troms, så gir det en frihetsfølelse.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark