Hopp til innhold

Politireformen utsatt IGJEN

Stortinget vil få regjeringens forslag om politireform til behandling i mars bekrefter Justisdepartementet. Opprinnelig skulle reformen bli lagt frem for Stortinget våren 2014, men den har blitt utsatt gjentatte ganger.

Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen har gjentatte ganger måtte utsette politireformen. Nå ventes den i mars.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det viser jo bare at dette drar ut i tid, og det er uheldig for de ansatte. Og det tyder vel på at det må være vanskelig. Jeg vet ikke annet enn at det må være knute et sted, sier fylkesordfører i Sogn og fjordane Åshild Kjelsnes. Hun føler med politiet som går i uvisshet.

– Det er ikke bra for alle de ansatte som går og lurer på hvordan fremiden deres blir, og jeg er urolig for hva resulatet blir, sier Kjelsnes.

Åshild Kjelsnes

Åshild Kjelsnes frykter at distrikts-Norge blir lidende for den nye politireformen som igjen er utsatt.

Foto: Guro Kvalnes / NRK

Bekymret for innbyggerne

Justisminister Anders Anundsen (Frp) uttalte høsten 2014 at politireformen skulle komme som en julegave til politiet, og seneste noen uker ut i 2015. Nå viser det seg at man i alle fall må vente til mars. Men hva som står i den kan bli offentlig før den legges frem for Stortinget.

– Selv om politireformen først oversendes Stortinget i mars, kan justisminister Anders Anundsen velge å gjøre innholdet i meldingen kjent for offentligheten tidligere, sier Anne Rustad som er kommunikasjonsrådgiver i departementet.

Åshild Kjelsnes venter i spenning på hva som vil stå der, og er ikke positiv.

– Jeg er bekymret for på innbyggernes vegne. På sikt vil vi få et annet samfunn, der de som bor i distrikene ikke får den samme tjenesten som de som bor i de store sentrene, sier Kjelsnes.

Føler vi bli straffet

Fylkesordføreren har engasjert seg veldig i saken, og mener at de blir straffet for den gode jobben politiet gjør.

– Jeg føler vi blir straffet for at vi har lav kriminalitet, og at vi kan dokumentere høy oppklaringsprosent, sier hun.

I Øst-Finnmark politidistrikt har man landet høyeste oppklaringsprosent. Også der er man skeptisk til de store kuttene i antall politidistrikt som har vært antydet. Politimester Ellen Katrine Hætta vil at Finnmark skal være ett politidistrikt.

– Det må tas hensyn til de store avstandene vi har i Finnmark, har hun tidligere sagt til NRK.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Gunnar Grindstein.

Se Nordnytt med Gunnar Grindstein