Hopp til innhold

Funn av dødt foster i Kvæfjord: – Vi har ingen mistenkte, sier politiet

Liket som ble funnet i huset på Borkenes torsdag, var liket av et prematurt foster. Etterforskningen tyder på at det har vært dødt i flere år, og kan ha ligget gjemt der like lenge.

sletten

Politistasjonssjef Frank Sletten på Harstad politistasjon etterforsker et mistenkelig dødsfall.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Dette er en veldig spesiell sak også for oss. Vi har flere hypoteser om hvem dette kan være, men vi har ingen mistenkte i saken, sier politistasjonssjef Frank Sletten.

Han forteller at politiet nå venter svar på DNA-prøver for å kunne si mer om identiteten til fosteret. På spørsmål om hva politiet mener når de sier «prematurt foster» svarer han:

– Vi ønsker ikke nå å gå nærmere inn på hva vi tenker om alderen på fosteret. Vi venter også på den endelige obduksjonsrapporten som vil si noe mer nøyaktig om dette. Det samme gjelder hvor lenge fosteret har ligget der det ble funnet. Dette har vi ikke svar på ennå.

Sletten sier de er i gang med å avhøre personer som kan belyse saken. Dette gjelder også personer som har bodd i boligen.

Avhører flere

Torsdag fikk politiet melding om at det var funnet en «mulig død person» i en bolig som var under renovering på Borkenes. Det var den nåværende huseieren som gjorde funnet, og meldte fra til politiet. Han har eid huset siden 90-tallet.

Sletten ønsker ikke å opplyse hvor i boligen funnet ble gjort, eller hvorvidt fosteret var pakket inn eller ikke.

– Det har vært snakk om at politiet har innhentet opplysninger om når Kvæfjord kommune sluttet med søppelsekker. Hva sier du til det?

– Jeg ønsker ikke å bekrefte dette. All informasjon som tilfaller oss er interessant. Men det behøver ikke å ha noen betydning i denne saken, derfor vil vi ikke kommentere det.

Usikker dødsårsak

Politistasjonssjefen ønsker ikke å si noe om dødsårsaken til fosteret som ble funnet.

– Der avventer vi fortsatt svar. I mellomtida utelukker vi ingenting. Vi etterforsker saken bredt. Det kan være en kriminell handling som ligger bak, en personlig tragedie eller en ulykke, sier Frank Sletten.

Når politiet nå går ut med informasjon om funnet, er det også i håp om færre spekulasjoner blant publikum.

– Det åpner for mindre spekulasjoner enn om det hadde vært funn av en voksen person, sjøl om dette er tragisk nok. Det har vært nødvendig å skape oss sjøl ro. Det er også for oss et spesielt funn og sak der vi fortsatt ikke har en sikker ID. Totaliteten gjør at vi ønsker å være tilbakeholdne, sier Sletten.

Sletten sier politiet er åpne for å ta imot tips fra publikum.

– Vi har ikke opprettet noen tipstelefon, men dersom noen har relevant informasjon om saken, tar vi gjerne imot.

Venter på DNA-svar

Politiet rykket ut og jobbet med krimteknikere på stedet da funnet ble gjort torsdag. Liket ble fraktet vekk med bårebil. Men området rundt huset ble ikke sperret av.

Politiaksjon i Kvæfjord

Den eldre boligen på Borkenes har huset mange personer opp gjennom årene. Spekulasjonene om funnet som ble gjort torsdag, har vært mange.

Foto: Martin Mortensen/NRK

At det åpenbart ikke var fare for bevisforspillelse, kunne tyde på at liket hadde ligget der en tid.

Dette bekrefter nå politiet.

Håpet er at prøver som er sendt til Oslo universitetssykehus for analyse, vil gi dem identiteten til fosteret. Det vil fortsatt ta noen dager før svaret på analysene foreligger.

– Ikke overrasket

Trude Cecilie Heggelund (36)

Nabo Trude Heggelund er ikke overrasket over det politiet nå går ut med.

Foto: Erlend Koppergård / NRK

Trude Heggelund bor i et av nabohusene til boligen der funnet ble gjort. Hun er ikke overrasket over det politiet nå går ut med.

– Det var kanskje som forventet, i og med at ingen har vært meldt savnet, og at politiet ikke har kommet med mer informasjon, sier hun til NRK.

Liket ble før helga sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge til obduksjon.

Spekulasjonene på Borkenes har vært mange. Det bor cirka 1500 personer i kommunesenteret. Huset der funnet ble gjort, ligger kloss ved fylkesveien som går gjennom sentrum.

–Hele Kvæfjord kommune er berørt, fortalte ordfører Torbjørn Larsen mandag.

– Må være varsomme

Når nå politiet letter litt på sløret om funnet, er det som kommer frem, kjente opplysninger for ordføreren. Han er blitt informert om dette av politiet tidligere.

Torbjørn Larsen

Ordfører Torbjørn Larsen har ventet på at politiet skulle gå ut med flere opplysninger rundt likfunnet.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Dette setter saken i et spesielt lys, og det viser seg kanskje at det er en personlig tragedie som ligger bak. Det er grunn til å fare frem med varsomhet, sier han.

Før helga ble kriseteamet i kommunen aktivert i tilfelle noen trengte hjelp, støtte og omsorg i forbindelse med saken. Ingen personer har så langt tatt kontakt.

Huset i Kvæfjord

Det var under renovering det ble gjort et funn, som nå viser seg å være et foster.

Foto: Erlend Koppergård / NRK