Hopp til innhold

Det premature barnet som ble funnet i et uthus er identifisert

Politiet har fått svar på DNA-prøvene av det 34 uker gamle premature barnet som ble funnet i et uthus i Kvæfjord tidligere i oktober. Analysene viser at liket hadde samme foreldre som et foster som ble funnet i 2019.

Borkenes, Kvæfjord

Det var i Kvæfjord det premature barnet ble funnet.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Oppdatert: NRK brukte først begrepet foster om funnet i denne saken. Det er ikke riktig. Det riktige er å kalle funnet et prematurt barn, selv om politiet omtaler funnet som et prematurt foster. Dette ble rettet 30.10.

– DNA-analyser viser at liket har samme mor og far som det premature fosteret som ble funnet på en annen adresse i Kvæfjord i oktober 2019.

Det sier etterforskningsleder Morten Hole ved Harstad politistasjon. DNA-prøver av det premature barnet ble sendt fra politiet til Universitetssykehuset i Oslo.

Det var liket av et premature barn, ei jente på 34 uker, som ble funnet. Liket bar preg av å ha ligget lenge, opplyser politiet.

Politiet vet foreløpig ikke hvor lenge fosteret har ligget i uthuset hvor det ble funnet.

Det var personer som hadde tilknytning til stedet som fant det døde premature barnet.

Henlagt

– Funnet fra 2019 ble henlagt, men vi ser også på saken fra i fjor i etterforskningen nå, sier Hole.

I 2019 ble et dødt foster oppdaget i et hus på Borkenes under oppussing av huset.

Morten Hole

Morten Hole er etterforskningsleder ved Harstad politistasjon.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Politiet konkluderte ikke om dødsårsaken når saken fra 2019 ble henlagt. Etterforskningen da tydet på at fosteret hadde vært dødt i flere år og kan ha ligget gjemt.

– På bakgrunn av de opplysningene vi har nå er det ingenting som krever ytterligere etterforskning eller som tilsier at det har skjedd noe straffbart, sa politistasjonssjef i Harstad, Frank Magne Sletten, til NRK da saken fra 2019 ble henlagt.

Politiet etterforsker nå for forsøke å finne klarhet i saken.

– Vi har en etterforskningsarbeid som gjenstår, både i forhold til tekniske undersøkelser, analyse og vitneavhør som skal foretas. Så vi har en del arbeid før vi vet hva vi står igjen med, sier etterforskningslederen.

Torbjørn Larsen

Ordfører Torbjørn Larsen i Kvæfjord.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Tragedie

Ordfører i Kvæfjord, Torbjørn Larsen er torsdag ettermiddag opptatt av at de som er berørt av denne saken, nå kan få ro.

– Det er nok en personlig tragedie som ligger i bunnen her, så jeg håper de berørte nå kan få lagt bak seg det som går an å legge bak seg, sier han til NRK.

Han sier at det denne gangen har vært mindre spekulasjoner og snakk enn det var for ett år siden.

– Den gang omtalte politiet det først som et likfunn. Denne gangen var de tidlig ute med å fortelle at det var et prematurt foster, sier Larsen.