Frp-Amundsen slakter norsk presse: – Dere burde skamme dere

Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (Frp) mener norsk presse, særlig NRK, ikke lenger gjør jobben sin og peker særlig ut dekningen om rasisme.

Per-Willy Amundsen, førstekandidat for Troms FrP

I et facebookinnlegg kritiserer Per-Willy Amundsen medienes dekning om rasisme.

Foto: Martin Mortensen / NRK

De siste 14 dagene har nyhetsbildet i Norge og verden ellers blitt prega av opptøyene som har oppstått etter at George Floyd døde i forbindelse med en arrestasjon 25. mai i USA.

I flere artikler har mediene dratt situasjonen over til Norge hvor flere mener at Norge trenger mer oppmerksomhet i kampen mot rasisme.

I et facebookinnlegg torsdag morgen kritiserer Frps justispolitiske talsperson Per-Willy Amundsen mediene i hvordan de har dekket denne saken.

De siste ukene har vi sett et samlet mediekorps som har løpt hverandre i beina mens de har ropt rasisme i øst og vest. Alt er rasisme. Alt vi sier, alt vi gjør. Rasisme! Ingen motstemmer. Ingen fornuft. Intet grunnlag basert i fakta, skriver Amundsen.

Innlegget har gått viralt og har i skrivende stund fått over 2000 likes og flere hundre kommentarer.

Hvor skal dette ende? Gir dere fullstendig blaffen i demokratiets prinsipper? Er ytringsfrihet noe som kun tilhører personer med mørk hud?

Per-Willy Amundsen

– Setter opp grupper mot hverandre

Amundsen mener det ikke er noen motstemmer eller grunnlag basert i fakta. Han mener alle i norsk presse har bestemt seg for å være aktivister for en identitetspolitikk som strider mot all fornuft.

– Hvor skal dette ende? Gir dere fullstendig blaffen i demokratiets prinsipper? Er ytringsfrihet noe som kun tilhører personer med mørk hud?

Verst av alle: NRK. Dere burde skamme dere. Dere gjør ikke lenger jobben deres.

Per-Willy Amundsen

Videre skriver Amundsen at det er mediene som skaper konfliktene og som setter grupper opp mot hverandre.

PRESSEN FUNGERER IKKE Dessverre. De siste ukene har vi sett et samlet mediakorps som har løpt hverandre i beina mens de...

Publisert av Per-Willy Amundsen  Onsdag 10. juni 2020

Amundsen har tidligere kritisert demonstrantene som demonstrerte mot rasisme sist fredag.

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, kjenner seg ikke igjen i det Amundsen skriver.

– Jeg syns det er vanskelig å svare på en generell og overordna kritikk og påstand om en dekning uten noen konkrete eksempler på hva som er feil. I NRK har vi prøvd å dekke saken bredt.

Han understreker at NRK driver faktabasert journalistikk og undersøker tall og statistikk.

Per-Willy Amundsen har ikke vært tilgjengelig for et intervju med NRK, men henviser til innlegget på Facebook.

– Mediene overdriver

– Jeg må si jeg er overrasket over hvor ukritisk mediene har hoppet på denne politiske aktivismen de siste ukene.

Det mener Helge Lurås som er ansvarlig redaktør i Resett.

Resett.no er en norsk nettavis som «skal være kritiske til makt og kjempe for dem som ikke så lett kommer til orde. Det innebærer også å kritisere og være et alternativ til de etablerte mediene.»

– Resett har i flere artikler vist til forskning på rasisme i politiet i USA som ikke kan bekrefte de narrative fortellingene om rasismen som er fremstilt. Som viser at det heller er et problem med generell politivold enn det er vold retta mot svarte fra politiet sin side.

– Du skal ikke grave mye for å finne den statistikken.

Lurås konkluderer derfor med at mediene ikke vil ut med den informasjonen og at det blir forbeholdt at mindre medier, som Resett, må peke på det.

Terrorforsker Helge Lurås

Helge Lurås fra Resett tror det er stor fare for at man overdriver hvor mye rasisme det er.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

– Det er ingen tvil, som flere undersøkelser har vist, at mange som jobber i mediene har et sympati for venstresiden. At man snakker om identitetspolitikk og setter samfunnet inn i grupper som menn og kvinner eller basert på hudfarge eller religion.

Også her føler etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk at det blir generelle påstander og understreker at NRK har prøvd å ha en åpen debatt.

– I dekningen har vi tilstrebet oss å slippe til et mangfold av stemmer. Både nordmenn med flerkulturell bakgrunn som forteller om sine erfaringer, men også de som kritiseres, sier Kalbakk.

Må være mer konkret

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, tenker det er greit å kritisere pressen. Men understreker om Amundsen vil ha en debatt om innholdet må han være mer konkret.

Elin Floberghagen er ansatt som ny generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Han maler med en veldig stor og bred pensel over en stor mangfoldig mediebransje. Så det er vanskelig å svare på kritikken hans.

Hun er enig med Helge Lurås om at det er viktig at mediene får frem motstemmer og nyanser i sin dekning av ulike temaet.

– Men å komme med en overordna kritikk når det er en så stor dekning, det er vanskelig å forholde seg til. Det er en oppfordring til at de blir mer konkrete, sier Floberghagen.

– Blir mer rasisme ved å snakke om det

– Jeg sier ikke at det ikke er rasisme, men jeg mener mediene sånn som situasjonen har vært de siste 14 dagene, og for så vidt årene før også, men det har vært ekstremt nå, overdriver problemstillingen, sier Helge Lurås.

Han mener at når mediene fokuserer mye på rasisme kan det gjøre problemet større i seg selv. Og understreker at det er ikke alle som sier de har opplevd rasisme. Men at de kommer i liten grad frem i debatten.

– Mens de som roper om rasisme er i et mindretall, men de får veldig stor plass. Så de blir sannhetsvitner i en situasjon som etter min oppfatning ikke er reell, sier Lurås.

Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund mener det er klart at mediene skal dekke dette temaet som er en høyaktuell sak i USA.

– Så er det viktig at man har med nyanser og ikke går i sympatifella. Verken den ene eller andre retningen.