– Vi har ikke kontroll på isen, og sikkerheten går foran alt, sier Lars Ebbesen, som er en del av «bakkemannskapet» til de to polfarerne.
Børge Ousland og Mike Horn er på vei tvers over Polhavet til Svalbard, via Nordpolen. Ekspedisjonen startet med båt i Nome i Alaska 25. august. Siden 12. september har de beveget seg på ski, de har passert Nordpolen, og er nå på vei videre mot sør, i retning Svalbard.
Underveis har de møtt på flere problemer, og forrige uke ble en bergingsaksjon vurdert på grunn av vanskelige forhold. Fredag ble det imidlertid klart at Ousland og Horn ikke ville avbryte ekspedisjonen.
Men nå forteller Ebbesen til NRK at det er endring i planene. De to polfarerne vil bli hentet ut av det tidligere forskningsskipet «Lance».
– Børge har selv vært med på å gjøre avtalen med «Lance» fra satellittelefonen sin. Dette er nok første gang noen booker et skip direkte fra iskanten.
Store råker og tynn is har vært en utfordring på turen over Polhavet.
Foto: Mike HornHar ikke kontroll på isen
Den opprinnelige planen var at de skulle hentes med seilbåt ved iskanten nord for Svalbard, men nå har polfarerne altså vurdert det som sikrere å velge en annen løsning.
– Vi har ikke kontroll på isen der inne per nå. Den er større og tyngre enn den var på russisk side der de ble satt av. Det er begrenset hva seilbåten, som opprinnelig skulle hente dem, kan tåle. På grunn av den siste israpporten har vi jobbet for å få til en annen løsning med mindre risiko, sier Ebbesen.
- Les også:
«Lance» ligger mandag i havn i Tromsø, og setter kursen nordover tirsdag morgen.
– Hadde det vært tryggere og greiere, hadde vi ikke bedt om «Lance». Det har aldri vært gjort før, at polfarere kommer ut av isen med båt på denne måten. Med værforholdene, og med en istykkelse som de ikke har kontroll på, har vi måttet tenke et skritt lenger.
Børge Ousland og Mike Horn krysser hele Polhavet fra Alaska til Svalbard, først med båt (blå linje), så på ski (rød linje) og så med båt igjen (blå linje).
Grafikk: Joakim Digernes-Nordström / NRK«Lance» har vært på en rekke forskningstokt i områdene rundt Svalbard. I 2015 lå skipet innefrosset i isen på Polhavet, i området mellom Svalbard og Nordpolen. I et halvt år drev det med isen for at forskerne om bord skulle følge utviklingen av isen og gjøre omfattende målinger av havet, isen, snøen og atmosfæren.
Nå har skipet altså fått et nytt oppdrag i disse områdene.
I tillegg til «Lance», reiser også seilbåten oppover mot iskanten slik at teamet har to muligheter, om noe skulle endre seg.
– Både seilbåten og «Lance» drar oppover. Nå gjør vi alt vi kan for å sikre turen de har jobbet så forferdelig mye for å få til, sier Ebbesen.
«Lance» på oppdrag i Polhavet i 2015. Det tidligere forskningsskipet til Norsk Polarinstitutt går tirsdag fra Tromsø.
Foto: Eivind Molde / NRKGamme skal kunne gå polfarerne i møte
Også polfarerne Aleksander Gamme, Bengt Rotmo og Knut Espen Solberg vil være på «Lance» for å kunne bistå de to som snart skal hentes ut.
På denne måten kan Ousland og Horn bli møtt med mat og ekstra rasjoner for å kunne greie seg flere dager på isen enn først planlagt, skulle det være nødvendig.
– Siste måltidet de har mat til, er 5. desember. Før den tid må mye skje, sier Ebbesen. Han forklarer at teamet jobber med mange ulike scenarioer for å være mest mulig forberedt på å hente ut polfarerne.
Aleksander Gamme er en av polfarerne på skipet «Lance». Han er klar for å gå Ousland og Horn i møte om det skulle være behov for det.
Foto: PrivatTett dialog med redningssentralen
Ousland har i forkant av ekspedisjonen vært i tett dialog med redningsinstansene for å beskrive ruten de har lagt ut på.
På grunn av de vanskelige værforholdene og isforholdene ligger de bak skjema. Det er derfor bestemt av det er tryggere å hente dem ut med skip.
– Dette er en ekspedisjon på kanten av hva som er mulig, sier Lars Ebbesen, som er glad for at Ousland og Horn skal bli hentet ut i trygghet av en hardhaus av et skip.
Store råker og tynn is har vært en utfordring på turen over Polhavet.
Foto: Dmitry Sharomov– Et sjakkbrett av is
Turen er spesiell. Forflytning mellom store råker og tynn is er allerede tungt med store pulker. På grunn av mørketida, forflytter Ousland og Horn seg i tillegg i bekmørke. De ser kun 3–4 meter av gangen med hodelykter.
– Vi ønsker først og fremst å gjennomføre denne turen fordi det er en klassisk polferd som vi har drømt om lenge. Men paradokset er jo at det er klimaendringene som gjør denne turen mulig, rett og slett fordi det er blitt så lite is. Så vi håper at folk skal få øynene opp for hva som egentlig skjer med isen i Arktis, sa Ousland til NRK i september.
En tilsvarende ekspedisjon har aldri blitt gjennomført tidligere.