Hopp til innhold

Innfører nye koronatiltak i Tromsø tirsdag

Tromsø kommune innfører en rekke tiltak og anbefalinger for å bekjempe den omfattende smitten byen. Det siste døgnet har 101 personer testet positivt for koronaviruset i Tromsø. Det er det høyeste antallet registrerte noensinne.

Kommuneoverlege Inge Hilde Trandem

NYE TILTAK: Kommuneoverlege i Tromsø, Inger Hilde Trandem, informerte om de nye koronatiltakene.

Foto: Annabelle Kårvåg Sørensen / NRK

Den nye koronaforskriften skal behandles i et ekstraordinært formannskapsmøte på tirsdag i neste uke. Det foreslås at de lokale tiltakene vil gjelde fra dagen etter.

Varaordfører i Tromsø, Marlene Berntsen Bråthen sier at årsaken til tiltakene ikke innføres umiddelbart er at aktørene som rammes skal ha tid til å forberede seg.

Men varaordføreren oppfordrer folk til å følge de nye tiltakene umiddelbart – og bruke munnbind på offentlige steder.

– Vi er nå i en situasjon der den kommunale helsetjenesten er hardt rammet av koronasituasjonen. Enkelte enheter er hardt rammet, sier Bråthen.

– Det er mange koronapasienter er innlagt på sykehuset i Tromsø – det er en utvikling som ikke kan fortsette. Å opprette helsetilbudet er en av våre viktige oppgaver.

Marlene Berntsen Bråthen, varaordfører i Tromsø kommune

Varaordfører i Tromsø, Marlene Bråthen, orienterer om smitteutviklingen i byen.

Foto: Annabelle Kårvåg Sørensen / NRK

Tromsø kommune er i særstilling med høye smittetall. Det siste døgnet testet 101 personer positivt for koronaviruset.

– Når vi innfører nye tiltak er målet å begrense belastningen på helsevesenet, sier Inge Hilde Trandem, kommuneoverlege i Tromsø.

Nakstad: – Riktig å innføre tiltak

Kommuneoverlege Inge Hilde Trandem avsluttet pressekonferansen med å oppfordre folk til å følge tiltakene selv om de ikke innføres før neste uke.

– Hold dere hjemme om dere er syke, test dere og hold avstand.

– Vi er inne i en ny fase nå, hvor vi skal leve med dette. Men når det blir for stor belastning på helsevesenet må vi innføre tiltak, sier Trandem.

Pressekonferanse om koronasituasjonen i Tromsø kommune

Pressekonferanse om koronasituasjonen i Tromsø kommune.

Foto: Annabelle Sørensen / NRK

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til NRK at Tromsø og UNN er i en krevende situasjon.

Han mener det er riktig av kommunen å gå videre med tiltak i en begrenset periode.

– Det er bekymringsfullt hvis situasjonen i Tromsø fortsetter slik det har vært i det siste, også hvis man får influensapasienter etter hvert. Det er totalsummen av belastningen på helsetjenesten som blir for stor hvis den fortsetter, sier Nakstad.

Torsdag ble det gjennomført 487 tester i kommunen. Det betyr at nesten hver fjerde testet positivt.

Samtidig ligger 22 personer nå innlagt på Universitetssykehuset i Tromsø, hvor halvparten er uvaksinert.

Lang rekke

TRYKK: Det har den siste uka vært lange køer utenfor teststasjonen i Fredrik Langes gate i Tromsø sentrum.

Foto: Annabelle Kårvåg Sørensen / NRK

Ber kommuner ta grep

Smittetrenden i Norge er stigende. Det siste døgnet er det registrert 1.534 koronasmittede. Det er 538 flere enn samme dag i forrige uke.

Fredag hadde også Trondheim kommune pressekonferanse om smittesituasjonen. Der uttalte kommunedirektør Morten Wolden at anbefalingen om bruk av munnbind og færre nærkontakter har hatt liten effekt. På tross av dette innføres ikke nye tiltak, men kommunen fortsetter med anbefalinger i to-tre dager til.

I forkant av pressekonferansen var det knyttet spenning til om Tromsø ville gjøre som Trondheim og droppe smitteverntiltak. Nå velger begge kommuner å videreføre anbefalingene sine før nye tiltak trer i kraft.

Pressekonferanse om koronasituasjonen i Tromsø kommune

Pressekonferanse om koronasituasjonen i Tromsø kommune.

Foto: Annabelle Sørensen / NRK

Torsdag kveld sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) at regjeringen ikke vil innføre nye nasjonale tiltak. Men oppfordrer folk å følge anbefalingene. Og ber kommuner med høy smitte om å ta grep.

– Høy smitte over tid fører til flere syke og større press på kommunenes helsetjeneste. Derfor er det veldig viktig at kommuner med koronautbrudd ikke nøler med å ta grep og innføre lokale tiltak, sier helseminister Kjerkol.