Hopp til innhold

Norge tjener nå mer på gass enn olje

Nå tjener Norge mer penger på gass enn olje. – Vår store fordel med Melkøya er at her kan vi frakte gassen hvor som helst, til verdens best betalende markeder, sier bransjeekspert Arvid Jensen.

LNG-skip

STØRSTE EKSPORTARTIKKEL: Eksport av norsk naturgass er nå mer lønnsomt enn olje. Bildet viser LNG som fraktes i store lasteskip ut i verden fra Melkøya utenfor Hammerfest.

Foto: Allan Klo

For første gang eksporterer Norge gass for større verdier enn olje. I løpet av de siste 12 månedene er det eksportert naturgass for 232 milliarder kroner mot 216 milliarder kroner i oljeeksport, det skriver Dagens Næringsliv.

Dermed er gass nå Norges største eksportartikkel.

Thina M. Saltvedt, sjefanalytiker i Nordea, sier til avisa at årsaken til at gass nå er større enn olje nesten utelukkende skyldes den lave oljeprisen.

Det får hun støtte i fra Arvid Jensen, som er direktør for næringspolitikk i bransjenettverket Petro Arctic.

– Det som er helt klart er at gass er en svært viktig eksportvare for Norge, sier Jensen til NRK.

Olje eller gass?

Arvid Jensen

Arvid Jensen i bransjenettverket Petro Arctic.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Eksperter Dagens Næringsliv har snakket med er uenige om utviklingen kommer til å fortsette om det er olje eller gass som blir viktigst for Norge i framtiden.

– Det er mange faktorer her, og det er nok ingen analytikere som sitter med fasiten. Det er avhengig av hvor hurtig man vil makte, og ønske, å redusere kullkraftverkene blant annet, sier Arvid Jensen.

– Hvor lenge tror du Norge kommer til å ha gass øverst på eksporttrona?

– Jeg tror ikke den vil ligge øverst lenge, fordi at jeg tror at oljeprisen vil gå opp. Men det er egentlig ikke det som er viktig. Det viktige er at gass er en ekstremt viktig eksportvare for Norge, og har blitt det for Finnmark også.

Jensen forteller at det er all grunn til å tro at produksjonen på Melkøya vil vare i mange tiår fremover.

Går så det griner

Siden 2007 har Statoil forsynt Europa og Asia med gass fra Snøhvit-feltet i Barentshavet. I starten var det store innkjøringsproblemer med anlegget, og produksjonen måtte stadig stoppes.

Gassbyen Hammerfest

Gassbyen Hammerfest - Gassflammen fra Statoils anlegg på Melkøya lyser opp nattehimmelen.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Men nå produseres det mer naturgass per måneden enn man før trodde var mulig. Økninga er nok til å forsyne en by på størrelse med Tromsø med energi et helt år.

Norge selger gass særlig til Storbritannia, Tyskland og Nederland, der den brukes i alt fra tyske og engelske gasskomfyrer til industri­­produksjon, blant annet ved Hydros tyske aluminiumsverk.

Kan selge til verdens best betalende markeder

– Det er ingen tvil om at Melkøya er svært viktig både for Norge og for regionen, og det at det er gode gassmarkeder, og behov for gass, det er uhyre viktig, sier Arvid Jensen.

– Markedene vil svinge hurtig, og vår store fordel med Melkøya er at her kan vi frakte gass hvor som helst, med skip og til verdens mest betalende marked.