Hopp til innhold

Statoil fikset kjøla – nå tjener de penger som gress på Melkøya

HAMMERFEST (NRK): Mange års trøbbel og milliarder i tap på Melkøya ser ut til å være over for Statoil. Nå går gassanlegget bedre enn de hadde planlagt.

Statoils gassanlegg på Melkøya

TRØBBEL I TÅRNET:Anlegget som skal kjøle ned gassen til 163 minusgrader har ofte vært stoppet av selv små vannmengder. Nå er alt i orden, ifølge Statoils ingeniører.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Siden 2007 har Statoil forsynt Europa og Asia med gass fra Snøhvit-feltet i Barentshavet. I starten var det store innkjøringsproblemer med anlegget, og produksjonen måtte stadig stoppes.

Flere ganger har mediene meldt om milliard-tap når planlagte utskipninger av gass har blitt avlyst.

Men nå produseres det mer naturgass per måneden enn man før trodde var mulig. Økninga er nok til å forsyne en by på størrelse med Tromsø med energi et helt år.

Skytteltrafikk

Mandag var den 288 meter lange «Arctic Princess» i Hammerfest for å fylle tankene med naturgass. Ganske snart kommer et nytt tankskip.

– Etter fire og en halv dag er vi klare til å ta imot en ny båt, sier Snorre Røe, ingeniørleder på anlegget.

Det er fabrikken som kjøler ned gassen til 163 minusgrader som har slitt med tekniske utfordringer og hatt en rekke stopp. Nå har ingeniørene klart å få innretningen som kjøler ned gassen mer effektiv – og øke produksjonen utover det man trodde var mulig.

– Her slet vi med at det tidligere ble tettet igjen fordi vann frøs. Det er særs små mengder med vann som skal til før det fryser igjen her, sier driftsingeniør Sondre Solhaug til NRK.

– De tekniske endringene vi har gjort gjennom stansene våre det siste året har gjort at vi har fått bukt med det problemet.

Effektiviseringene betyr 30 millioner ekstra i måneden for Statoil.

Sondre Solhaug

Driftsingeniør Sondre Solhaug mener Statoil hør løst problemet med fuktighet en gang for alle.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Miljøkrav åpner markeder

Samtidig blir gassen fra Barentshavet stadig mer interessant for andre.

– Det er stor oppmerksomhet rundt utslipp. Det er nye internasjonale krav til utslipp fra skip, blant annet, så jeg tror interessen for LNG vil vokse framover, sier Gudrun B. Rollefsen, direktør i Barents Naturgass.

Det lille selskapet selger gass for 120 millioner kroner i året til industri og transport. Nå åpner et nytt marked seg.

– Vi tror det kan bli spennende også på svensk side. Det er skip i Bottenviken som også vil ha behov for bedre miljøløsninger på drivstoffet sitt, og vi tror LNG kommer til å være en viktig mulighet der, sier Rollefsen.

Statoil har fikset tekniske svakheter og fått stabil gassproduksjon i Hammerfest.

SE VIDEO: Statoil øker gassproduksjonen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark