Hopp til innhold

Varsler nordlys over hele landet i helga – særlig ett tidspunkt vil gi gode sjanser

Til helgen er det varslet like stor sannsynlighet for nordlys i Oslo som det er i Tromsø.

Nordlys over Oslo

KASTER GLANS: Det hender at Sør-Norge får nordlys, her fra 2018 da lysfenomenet danset over Holmenkollen og hovedstaden.

Foto: Britt M. Bye

Mens nordlendingene er vant til å få servert nordlys på sølvfat gjennom høsten og vinteren, er mulighetene sjeldnere i sør.

Men denne helgen kan hele Norge få seg et glimt. Da er det varslet like stor sannsynlighet for nordlys i Oslo som det er i Tromsø.

Om nordlyset er synlig avhenger av den såkalte KP-indeksen, som går fra 0–9. En verdi på 0 betyr lav aktivitet, mens 9 betyr at en intens geomagnetisk solstorm er i gang.

Denne uka varsler en rekke nettsteder at indeksen kommer til å ligge på 5 og 6 over hele landet.

– Det er høy KP-verdi i helgen og gode muligheter, bekrefter meteorolog Eldbjørg Moxnes ved MET.

Meterolog Eldbjørg Moxnes

Meteorolog Eldbjørg Moxnes.

Foto: Privat

Hun forklarer at nordlysaktiviteten går i sykluser.

– Nå er det en syklus på 27 dager, så da kommer gjerne nordlyset tilbake etter en slik syklus.

Hvis nordlyset for eksempel skal være synlig fra Kristiansand, må KP-verdien ligge på minst 5. I Oslo må den ligge på 4, mens den i Tromsø kan ligge helt nede på 0.

Det vil si at nordlyset nesten alltid vil være synlig når det først er der.

Natt til søndag gir best mulighet

Men skal man få et glimt av nordlyset, må været være med å legge til rette.

Og mulighetene vil bli varierte ettersom hvor i landet du holder til. Selv om nordlysvarselet er like godt i sør som i nord, er det ironisk nok nordlendingene som har best sjans.

– Det blir nok best muligheter i nord slik det ser ut nå. Det er litt uheldig at det skyer til natt til lørdag i sør. Det kommer en front inn fra vest, forteller hun.

De aller beste sjansene kommer natt til søndag. Da kan det slå sprekker i skydekket, og det vil bli håp for noen.

Det er et litt lettere skydekke natt til søndag, som gir muligheter på Sørlandet, i Telemark og kanskje til dels i Buskerud. Kanskje en liten mulighet i Møre og Romsdal også slik det ser ut nå.

– Det er litt mer usikkerhet knyttet til dagen på søndag foreløpig.

FOTO: NASA

FOTO: NASA

For da kommer skyene sannsynligvis tilbake. Men det er viktig å understreke at varselet kan endre seg, sier meteorologen.

– Skydekkevarsel er relativt usikkert flere dager fram i tid. Håpet er nok ikke helt ute, her må man bare følge med på kort sikt, sier Moxnes.

– Ikke helt umulig, men du må følge med for å få det til.

Solaktivitet avgjør

Nordlys oppstår når partikler fra sola treffer jordas atmosfære. Noen ganger kan det være stormer eller gasseksplosjoner på sola, som gjør at ekstra mange partikler blir sendt i vår retning.

Noen ganger gjør det til og med at nordlyset sprer seg langt sørover i Europa.

NRK fortalte tidligere i år om at vi nå er på vei inn i en periode der man kan forvente mer nordlys. Dette fordi sola går en mer aktiv tid i møte, etter å ha «slappet av» i noen år.

– Sola har vært mer aktiv enn modellene skulle tilsi. Det siste året har solen ligget langt over det man har estimert, har Pål Brekke, fagsjef ved Norsk romsenter tidligere uttalt.

Aktivitetstoppen er ventet å nås i 2025.

Les også Slik tek du flotte bilete av nordlyset

Nordlys

Flere nyheter fra Troms og Finnmark