Nervegift som dreper bier og fisk er tillatt i økologisk landbruk

Trodde du at økologisk mat ikke var sprøytet? Tro om igjen. Selv i Norge er det tillatt å bruke nervegift som dreper fisk og bier, så lenge sprøytemiddelet er laget av giftige planter.

Pyrethrum-felt i Rwanda

Flere planter i krysantemum-slekten inneholder pyretrin – en insektgift som er tillatt i økologisk landbruk. Her blir plantene dyrket i Rwanda.

Foto: Nick Fraser / FLICKR (CC)

– Plantevernmidlene som er tillatt i økologisk landbruk kan være minst like giftig for folk som andre sprøytemidler. Den eneste forskjellen at midlene også finnes i naturen, sier Arne Grønlund, seniorforsker ved Norsk institutt for bioøkonomi.

Arne Grønlund

Arne Grønlund, NIBIO

Foto: NIBIO

På statens nettside matportalen.no heter det at det ikke brukes kjemiske plantevernmidler i økologisk dyrking. Det er feil, sier Grønlund. Daglig leder Regine Andersen i Oikos – Økologisk Norge er enig:

– Det burde stått kjemisk-syntetiske. Mye i naturen er kjemi, sier Andersen.

Minst mulig

Andersen understreker at den norske lista over tillatte sprøytemidler i økologisk landbruk er svært kort.

– Det skal dokumenteres forebyggende tiltak i økologisk produksjon før det er lov å bruke midlene på lista. Godkjente plantevernmidler skal kun brukes hvis det er spesielt nødvendig. Lista gir ikke noe frikort for bruk, sier Andersen til NRK.

Regine Andersen i Oikos

Regine Andersen, Oikos

Foto: Oikos

Samtidig legger hun vekt på at midlene har naturlig opprinnelse.

– Naturlige plantevernmidler brytes raskt ned i naturen og er generelt mer skånsomme for miljø og helse. Da snakker vi om slike ting som brennesleuttrekk, blanding av grønnsåpe og olje. Dette er ganske harmløse midler for det meste, sier Andersen.

Dreper raskt

Men ikke alt er like harmløst. Pyretrin fra krysantemum-planter er godkjent for økologisk landbruk også i Norge. Pyretrin som lekker ut i vann er ekstremt giftig for fisk, og bier drepes fort i kontakt med stoffet. En enkeltstudie antydet 3,7 ganger så høy risiko for blodkreft blant bønder som hadde brukt stoffet, men senere er kreftrisikoen tonet kraftig ned, og stoffet nedbrytes svært fort.

Regine Andersen vil helst ha pyretrin ut av lista, siden det bare brukes 3 kg av stoffet i Norge hvert år, men Mattilsynet holder seg til EU-reglene.

Pyrethrum

Plantegiften pyretrin brukes lite i Norg, sier Oikos.

Foto: Leonora Enking / FLICKR (CC)

Øko-vin knekker meitemarken

EU tillater imidlertid flere «naturlige» stoffer som ikke brukes i Norge. Ett av dem er kobbersulfat, som brukes mot sopp i blant annet vingårder.

Avrenning er svært giftig for fisk. Stoffet dreper snegler og kan skade meitemark og mikroorganismer i jorda, der det forblir i lang tid.

Naturlig gift drepte 50

Det er langt mer rester av sprøytemidler i konvensjonelt dyrket mat, men EU har likevel funnet spor av slike giftstoffer i 10 prosent av maten som selges som økologisk.

Andre typer gift er laget av naturen selv. Flere studier har vist at økologisk eplejuice inneholder mer muggsoppgift enn konvensjonelt produsert juice, mens andre studier ikke har påvist noen forskjell.

Da økologisk dyrkede bønnespirer fra Tyskland spredde død i 2011, var giften helt naturlig, laget av E. coli-bakterien. 50 mennesker ble drept. Utbruddet ser ikke ut til å ha gitt økologisk mat noe dårlig rykte.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet mener det er omtrent samme bakterierisiko i økologisk som i konvensjonelt dyrket mat.

– Ikke noe skille

Forkjemperne for økologisk mat mener det er et avgjørende skille mellom naturlige og syntetiske kjemikalier. Sammenligninger mellom noen typer alternative sprøytemidler har imidlertid vist at naturlige stoffer var mindre målrettet, og dermed drepte langt flere nyttige insekter – i tillegg til dem de var ment å ramme.

Kjemiprofessor Martin Ystenes ved NTNU avviser at det er noe generelt skille mellom syntetisk og naturlig.

– Det er ingen egenskap ved stoffene som blir forskjellig av den grunn, sier Ystenes.

– Det finnes mange farlige naturlige stoffer, og de blir ikke testet på samme måte. Det betyr ikke at de er mindre farlig, men ofte at man kan bruke dem uten å vite om de er mindre farlige.

Ystenes viser til en metastudie av alle stoffer som var kontrollert for kreftrisiko. Andelen kreftframkallende stoffer var omtrent den samme, men likevel litt høyere i gruppa av naturlig forekommende stoffer.

Ingen helsefare

Restene av sprøytemidler i mat er uansett veldig lave sammenlignet med det naturen selv produserer av gift, mener Arne Grønlund.

Maten som selges i Norge er trygg, enten den er økologisk eller konvensjonelt dyrket. Det er ingen grunn til å frykte giftstoffer, for konsentrasjonene er uansett så lave at det ikke er farlig for mennesker.

PS: USA har enda flere tillatte sprøytemidler i økologisk jordbruk. Du kan lese et flammende oppgjør her.