Hopp til innhold

Nedtur for oljenæringen i nord

Inntektene fortsetter å falle for petroleumsindustrien i nord. Nordland kommer dårligst ut, mens Finnmark er det største petroleumsfylket i landsdelen, i hovedsak på grunn av høy aktivitet i Hammerfest.

Melkøya
Foto: Allan Klo

Det er Kunnskapsparken Bodø som for sjuende år på råd kommer med rapporten "Levert", som viser tilstanden for petroleumsbasert industri i de tre nordligste fylkene.

Etter oppstarten i 2010 steg aktiviteten jevnt og trutt fram til toppåret 2014. Året etter falt inntektene og sysselsettingen for første gang, og i 2016 ble det levert varer og tjenester for 3,17 milliarder kroner. Det representerer et omsetningsfall på 30 prosent på ett år.

– Hovedtrekkene i rapporten er jo at Nord-Norge er lik resten av verden, noe vi heldigvis har vært i mange år. Den nedgangen man ser i leverandørindustrien for olje og gass på grunn av lav oljepris og omstilling, merker vi også i Nord-Norge, understreker direktør i leverandørnettverkets paraplyorganisasjon, Petro Arctic, Kjell Giæver.

Kjell Giæver

– Tilbakemeldingene vi får fra bedriftene, er at optimismen og veksten er på vei tilbake, sier direktør i leverandørnettverkets paraplyorganisasjon, Petro Arctic, Kjell Giæver.

Foto: Jan Harald Tomassen/NRK

Finnmark er størst

På grunn av svært høy aktivitet i Hammerfest, kommer Finnmark bedre ut av rapporten enn Troms og Nordland. Omsetningen til bedriftene fra Finnmark er for første gang høyere enn Nordland, som historisk har hatt de største leveransene. Likevel var det også nedgang i Finnmark, et fall på 10,3 prosent, og en total omsetning på 1,64 milliarder kroner. Sysselsettingen knyttet til bransjen har imidlertid økt med 18,4 prosent i landets nordligste fylke.

Shuttletankeren "Torill Knutsen" ved Goliat-feltet

Oljeomlastingsskipet "Torill Knutsen" ved Eni Norges oljefelt Goliat.

Foto: Allan Klo / NRK

Seniorrådgiver Tom Steffensen i Kunnskapsparken Bodø er prosjektleder for Levertrapporten. Han mener det er positivt at det er bedriftene i Finnmark som har kommet best ut av nedgangstidene som har rammet sektoren.

– Hele 66,1 prosent av totalomsetningen til leverandørene i Finnmark er forbundet med petroleumsleveranser. I Nordland og Troms er prosentandelen betydelig lavere. Enkelt sagt er den gjennomsnittlige leverandørbedriften i Nordland og Troms mindre petroleumsavhengig enn bedriftene i Finnmark. De leverer størsteparten av sin omsetning til andre sektorer, som bygg og anlegg, prosessindustri, havbruk og fiskeri, sier Steffensen til High North News.

Hammerfest

Hammerfest er uten sammenligning den mest aktive petroleumskommunen i landsdelen. Bedriftene herfra står for 50 prosent av samtlige leveranser knyttet til olje og gass i Nord-Norge.

Foto: Allan Klo

Opptur i 2017

Kjell Giæver sier til NRK at utviklingen i Hammerfest tyder på en kommende opptur.

– Hammerfest står for 50% av alle leveransene knyttet til olje og gass i Nord-Norge. Det er ingenting som tyder på at den trenden ikke vil fortsette, med nettopp Hammerfest som et ledende olje- og gassamfunn i landsdelen, sier han.

Og fortsetter:

– Om jeg skal gi ett råd til næringslivet i nord, så har ikke tiden vært så god som den er akkurat nå i forhold til å satse på olje og gass i Nord-Norge. Vi ser at oljeprisen har stabilisert seg, og vi ser at aktivitetene kommer. Det dreier seg om Johan Castberg, der andre felt står for tur. I tillegg får vi tilbakemeldinger fra bedriftene om at optimismen og veksten er på vei tilbake, sier Giæver.

Rapporten fra Kunnskapsparken Bodø antyder at omsetningen i 2017 vil øke med omlag 10 prosent.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark