Hopp til innhold

– Det luktet råtten sild

Barne-TVs «Kråkeklubben» fikk enda mer nærkontakt enn de hadde håpet på da de var ute og gjorde opptak på Kvaløya utenfor Tromsø.

Her får Christer og Kråka nærkontakt med knølhvalene.

Foto: Harald Albrigtsen/NRK

– Hvalene kom så nært båten at vi fikk hvalånde over hele oss, og det luktet ikke godt for å si det sånn. Det luktet råtten sild, sier Mari Bjørnsdatter Knutsen.

Hun har rollen som Kråka i den populære Barne-TVserien «Kråkeklubben». Sammen med programlederkollega Christer Johnsgård og resten av kråkeklubbteamet var hun tirsdag og onsdag denne uka ute i Kaldfjorden på Kvaløya for å gjøre opptak av de store mengdene hval som oppholder seg i området.

christer og kråka

Det var høy stemning om bord i båten til «Kråkeklubben».

Foto: Harald Albrigtsen / NRK

– Det var hvalaktivitet i fjorden nesten hele tiden mens vi var ute begge dagene. Tirsdag Så vi veldig mange spekkhoggere, og onsdag så vi minst fire knølhval som hoppet samtidig for å fange fisk, sier Mari.

Selv lå hun gjemt nede på dørken i båten store deler av tiden, mens hun styrte Kråka, og så bare hvalene gjennom en monitor.

Nærkontakt

Teamet fra NRK hadde dratt ut og lagt seg nær sildebåtene, fordi de vet at hvalen er der sildestrømmene befinner seg. De stoppet motoren, lå i ro og lot hvalene komme til seg.

Og de kom nært, veldig nært.

– Jeg var glad jeg stort sett lå og så på hvalene gjennom en skjerm, for da skjønte jeg ikke hvor nært de faktisk var. Men Christer ble litt nervøs et par ganger, sier Mari.

nærhval

Hvalen svømte rundt båten.

Foto: Harald Albrigtsen / nrk


– Høy på livet

Men hun føler seg likevel trygg på at de enorme dyrene har full kontroll på hvor båtene befinner seg.

– Vi var høy på livet hele tiden. Det var utrolig gøy å se sild som spretter opp fra fjorden, for da skjønner vi hva som er i ferd med å skje, sier Mari.

Og hvalvideoen skal bli en del av «Kråkeklubben» en gang på vårparten.

Knølhval nært båt i Kaldfjorden.