Hopp til innhold

Historisk mye hval i fjorden

Aldri før har hvalforskere sett flere spekkhoggere og knølhval på ett sted enn i Kaldfjorden på Kvaløya i Troms nå i vinter.

Knølhval

En av mange knølhvaler som har vært innom Kaldfjorden i år på jakt etter sild.

Foto: Øystein Mathisen

Forskerne som jobber med å ta bilder av hval i Kaldfjorden på Kvaløya, er overrasket over hvor tidlig hvalen kom til Troms i år og antallet som kom.

– Vi ble litt overrasket over hvor tidlig de kom, så vi måtte skynde oss ut for å komme i gang med arbeidet. Men nå er vi i gang med å dokumentere alle hvalene som er i fjorden. Knølhvalen er det pattedyret som har de lengste vandringene av alle dyr på jorden. De spiser seg tykke her i nord om høsten og vinteren, før de drar til varmere strøk for å formere seg, sier marinbiolog Fredrik Broms ved Akvaplan-niva.

Torsdag formiddag sendte NRK direkte fra den hvalrike fjorden utenfor Tromsø.

Se et lite utdrag:

Hvaler.


Skal lage unik database

Nå starter forskere i Tromsø arbeidet med et verdensomspennende hvalforskningsprosjekt sammen med National Geographic.

Forskere fra Akvaplan-niva har fått 200.000 kroner fra National Geographic for å skape en verdensomspennende database med bilder av knølhval-haler.

Mønsteret på halen til en knølhval er så unikt at forskere kan gjenkjenne hvert enkelt individ ved hjelp av bilder. Dette gjør det mulig å følge hvalene over hele verden.

Koker av hval

Sammen med seg i den lille forskningsbåten har han Martin Biuw fra Akvaplan-niva og Karl Øystein Gjelland fra Norsk institutt for naturforskning (NINA).

De arbeider med to forskningsprosjekter. Biuw og Broms tar bilder for å dokumentere knølhvalene og deres migrasjonsmønster, og Gjelland studerer forholdet mellom sild og hval.

– Jeg har aldri sett så mye hval på et så lite område som dette. Rundt oss nå kan vi se over tjue knølhvaler og mange spekkhoggere som spiser sild. Rett under oss nå befinner det deg nok en kjempestor stim med sild. Dette er en helt unik situasjon, sier Biuw.

Se knølhvalen ha nærkontakt med båtene:

Knølhval nært båt i Kaldfjorden.

Følger silden

Grunnen til at så mye hval er samlet på et sted, er silden. De siste tiårene har sildebestanden tatt seg kraftig opp, og sammen med mer sild har hvalen blitt mer synlig i fjordene i Troms. De tre siste årene har hvalen bevegd seg nordover, og store mengder hval har blitt et mer sjeldent syn i Tysfjorden og Lofoten.

Gjelland fra NINA studerer sild og hvordan den har bevegd seg lenger nord. Med seg har han et ekkolodd som de drar etter båten. Dette ekkoloddet forteller forskerne hvor mye sild som befinner seg i fjorden.

– Her på skjermen ser vi massive sildestimer som går fra 30 meter og ned til 90 meter. Det er disse stimene hvalen fråtser på. Så mye sild i en fjord kan ha negative effekter for oppdrettslaksen. I fjor merket vi at laks døde i merdene fordi det ble for lite oksygen i vannet. Silden har et høyt forbruk av oksygen, og når det er så mye sild på et begrenset område blir det fort problemer, sier Gjelland mens han peker på PC-skjermen som viser store røde områder som indikerer hvor silden står.

Et internasjonalt prosjekt

Prosjektet som forskeren fra Akvaplan-niva er en del av, har som mål å få inn bilder fra hele verden. National Geographic har gitt liknende støtte til andre forskere, slik at databasen blir så stor som mulig. Alle bildene som blir tatt, skal analyseres av amerikanske forskere for å sette dem i en sammenheng.

Det er også mulig for privatpersoner å sende inn hale-bilder fra knølhval. Forskerne på Akvaplan-niva har opprettet en egen e-postadresse, slik at alle kan bidra.

Den er hvalobservasjoner@akvaplan.niva.no.

Spekkhoggere i Kaldfjorden

Flere spekkhoggere i Kaldfjorden denne uka.

Foto: Øystein Mathisen

Ny næring rundt hvalen

En av dem som har merket folkeinteressen er Laila Gustavsen som eier kafeen Budeia i Kræmervik ved Kaldfjorden. Fra kafeen har du panoramautsikt ut til fjorden. De siste helgene har hun hatt fullt hus meg gjester som kommer for å drikke kafe og se på hval.

– Det har vært mye folk i det siste. Langs hele veien rundt fjorden står folk og tar bilder og ser på hvalen som er i fjorden. Sist helg måtte jeg stenge dørene da det ble det for mye folk, sier Gustavsen.

Interessen for hval er ikke bare stor i Norge. Ida Rishaug i reiselivsfirmaet Moment Norway jobber med å skape pakketurer for norske og internasjonale grupper. Hun merker at interessen for hvalsafari er stor og at muligheten er mange.

– Hvalsafari er et nytt fenomen her i Troms. I begynnelsen var vi litt usikre på om vi kunne selge dette videre, for man kunne ikke garantere at det kom hval neste år. Men nå har det vært hval tre år på rad, og flere tør å satse på hvalsafari, sier Rishaug.

Se hvalbildene fra Vengsøyfjorden tidligere i måneden:

Kommer fra hele verden for å se hval

Ivar Bertelsen eier flere båter, og siden hvalen kom, har han satset stort på hvalsafari. Han tilbyr hovedsakelig turer til utenlandske turister, og en tur ut for å se hval koster to tusen kroner per person. Målgruppen for slike turer er opplevelsesturister.

– De kommer fra hele verden, og for dem er det viktig at de får se og oppleve noe unikt. Med båtene mine kan jeg ta dem ut til hvalen, samtidig som de kan sitte inne i varmen. Men opplevelsen er helt klart det viktigste, stadfester Bertelsen.