Mener været har skylden for utslipp

Den russiske gruvegiganten risikerer å bli politianmeldt av norsk ordfører. Mener selv de prioriterer miljøet.

Russland, Nikel

Nikel er den russiske byen som ligger nærmest Norge, ca 8 km fra grenselinja. Byens eksistens er tett knyttet til Norilsk Nickels store smelteverk rett utenfor sentrum.

Foto: Keilen, Berit / NTB scanpix

Pressesjef i Norilsk Nickel, Alexei Poponin, sier at de er tar på alvor miljøspørsmålene rundt smelteverket.

Utslippene av svoveldioksid og tungmetaller fra nikkelverket i Nikel i Nordvest-Russland - ikke langt fra grensen til Norge - har i vår vært opp til ti ganger større enn det som er tillatt etter russisk lov.

– Miljøvennlig produksjon og bevaring av miljøet er en av våre hovedprioriteringer, sier han til NRK.

Kan bli anmeldt

Cecilie Hansen (Sp)

Ordfører i Sør-varanger kommune i Finnmark vurderer å anmelde det russiske selskapet.

I går kveld ble det kjent at ordfører i Sør-Varanger kommune, Cecilie Hansen (Sp), har sett seg lei av den stadige forurensningen fra det russiske industrianlegget, sju mil ifra den norsk-russiske grensen.

Hun vurderer nå å anmelde det russiske selskapet.

– Har brukt 3,4 milliarder

Thomas Nilsen

Thomas Nilsen i Barentsobserver.com

Foto: Bård Wormdal / NRK

Poponin påpeker ovenfor NRK at de brukte 19 milliarder rubler på å investere i miljøet i 2012. Det utgjør cirka 3,4 milliarder norske kroner.

Men redaktør Thomas Nilsen i Barentesobserver, har gått gjennom årsrapporten til selskapet for 2012. Han påpeker at selskapets miljøpenger har vært rettet mot selskapets fabrikker i Norilsk på Taimyr-halvøya, mens fabrikken i Nikel ikke er nevnt i det hele tatt.

Tidligere har det også blitt kjent at det russiske gruveselskapet Norilsk Nickel aldri tok imot 300 millioner kroner fra norske myndigheter for å kutte utslippene mot Norge. Likevel slo sjefen for selskapet alle russiske rekorder, når han i 2012 mottok en gullfallskjerm verd 562 millioner kroner.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Høyt utslipp

Utslippene av svoveldioksid og tungmetaller fra nikkelverket i Nikel i Nordvest-Russland – ikke langt fra grensen ti Norge – har i vår vært opptil ti ganger større enn det som er tillatt etter russisk lov.

Innbygger Natalia Fill sier at det enkelte dager er vanskelig å puste i Nikel på grunn av den dårlige luften. Foto: Bård Wormdal.

Det er det statlige russiske organet HydroMet som har gjort målingene, som viser at utslippene av svoveldioksid og tungmetaller fra nikkelverket har i vår vært opp til ti ganger større enn det som er tillatt etter russisk lov.

HydroMet har også ansvar for at lovverket blir fulgt. Men organet står uten sanksjonsmuligheter over industrigiganten Norilsk Nickel på Kolahalvøya.

Uheldige værforhold

På spørsmål om hvordan selskapet i Nikel, Norilsk Nikel, forholder seg til de nye tallene som viser at forurensningen av svoveldioksid har vært opptil ti ganger høyere enn hva den russiske loven tillater, svarer pressesjefen slik:

– Ja, selskapet er klar over disse tallene. Det skjer i ny og ne på grunn av uheldige værforhold, slik det var den 12 mai. I slike tilfeller så har selskapet etablert en rekke tekniske løsninger som gjør at man senker utslippene fra produksjonen. Samme dag ble altså utslippene redusert, og ifølge målingene til HydroMet-senteret så ble konsentrasjonen av svoveldioksid redusert til akseptabelt nivå, sier Poponin.